Klasszikus paradicsomos káposzta szaftos sült oldalassal: édesen az igazi

paradicsomos-káposzta2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha a menzán ki nem állhattad, érdemes adni neki egy újabb esélyt, édesen, köményesen, sült oldalassal kínálva igazán finom.

Sose szerettem a paradicsomos káposztát, a menzai verziót egyenesen utáltam, nagymamám változatával már megbékéltem, de azt hiszem, fel kellett nőni ehhez a feladathoz és ezekhez az ízekhez, hogy megkedveljem. 

A paradicsomos káposzta édesen az igazi, de azért, hogy ne legyen túlsúlyban a cukor, fűszeres, sós sült oldalast kínálunk mellé, így tökéletes lesz az egyensúly az ízek között. A hús szaftos és puha lesz, a káposzta sűrű és édeskés, ha párban járnak, nem lehet velük mellélőni. 

Paradicsomos káposztafőzelék sült oldalassal

paradicsomos-káposzta

Hozzávalók 4 személyre:

A főzelékhez:

  • 1 kisebb fej fejes káposzta (1 kg)
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 csapott evőkanál őrölt kömény
  • 3 púpozott evőkanál kristálycukor
  • 1 csapott evőkanál
  • 1 deciliter étolaj
  • 10 dekagramm paradicsompüré
  • 1 üveg passzírozott paradicsom
  • 3 púpozott evőkanál liszt

Az oldalashoz:

  • 2 kilogramm oldalas
  • 4 darab vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 csapott evőkanál
  • 1 csapott evőkanál bors
  • 1 csapott evőkanál őrölt kömény
  • 1.5 deciliter olaj
Recept idők

Elkészítés:

Az oldalas mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel fűszerezzük. A vöröshagymát cikkekre vágjuk, és az egész fokhagymákkal együtt egy tepsi aljára helyezzük. A hagymás alapra rátesszük az oldalast, meglocsoljuk 1,5 dl olajjal és öntünk alá ugyanennyi vizet is. 150 fokos sütőben 4-4,5 óra alatt omlósra és pirosra sütjük.

A paradicsomos káposztához a felhevített olajban a szeletekre vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk, beleszórjuk az őrölt köménymagot, majd felöntjük a passzírozott paradicsommal. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a sót, cukrot, és felöntjük 1 liter vízzel. Beletesszük a torzsájától megtisztított, szeletekre vágott fejes káposztát, és forrástól számítva 10 percig főzzük. A lisztet 2 dl vízzel simára keverjük, és folyamatos kavargatás mellett besűrítjük vele a káposztát. Pár percig forraljuk, szükség szerint sóval, cukorral állítjuk be az ízeket. Az isteni, szaftos oldalassal tálaljuk.

Ha valami különlegesebbet készítenénk a káposztából, ez a pite lesz a nyerő választás. 

Fotó: Street Kitchen

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük