Egyszerű, illatos almás sütemény – A tésztája trükkösen áll össze
Szaftos almás sütemény, amely egyszerű, mégis szuper édesség azoknak, akik nem szeretnének sok időt tölteni a konyhában.
Ha pite, akkor almás. Az illatos, omlós sütemény igazi régi kedvenc, mely sokféle változatban próbálható ki. Érdemes a hagyományos recepten apró változtatásokat eszközölni, mert sokkal finomabb lesz az újításnak köszönhetően. Én most dióval próbáltam ki, és fantasztikus lett.
A dió és az alma remek párost alkotnak, pite készítésénél is érdemes őket mixelni. A legtöbb pitereceptben a dió a tésztába gyúrva kap helyet, én most a töltelékbe csempésztem. A diót érdemes durvára darálva az alma alá tenni, mert így érezni lehet a roppanósságát.
Tészta:
A lisztet szitáljuk tálba, majd forgassuk hozzá a sót, sütőport, porcukrot és vaníliás cukrot. Ezután a hideg vajat gyors mozdulatokkal morzsoljuk a liszthez, majd adjuk hozzá a tojássárgáját és annyi tejfölt (2-3 evőkanál), amennyit gyúrás közben felvesz a tészta.
A kész tésztát csomagoljuk folpackba, majd tegyük hűtőbe 30 percre.
Töltelék:
A megtisztított almát reszeljük le, majd a levét nyomkodjuk ki.
A reszelt almát forgassuk egybe a citrom facsart levével, a cukorral és a fahéjjal.
A pihentetés után a tésztát osszuk két egyforma méretű cipóra.
A tepsit kenjük ki vajjal.
Enyhén lisztezett felületen először nyújtsuk ki az egyik tésztacipót a tepsi méretének megfelelően, majd helyezzük bele.
Ezután a diót szórjuk a tésztára, majd simítsuk a tetejére az almás tölteléket.
A másik tésztacipót is nyújtsuk ki, helyezzük a töltelékre.
A tészta tetejét szurkáljuk meg villával, majd kenjük meg felvert tojással. Ezután toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük készre. (A sütési idő a sütőtől is függ.)
Az elkészült süteményt még melegen szórjuk meg porcukorral.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu