Ellenállhatatlan almás pite roppanós dióval: így lesz omlós a tészta

Diós almás pite cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A klasszikus mamaféle almás pite dióval gazdagítva készül, így még pompásabb a kedvelt desszert.

Ha pite, akkor almás. Az illatos, omlós sütemény igazi régi kedvenc, mely sokféle változatban próbálható ki. Érdemes a hagyományos recepten apró változtatásokat eszközölni, mert sokkal finomabb lesz az újításnak köszönhetően. Én most dióval próbáltam ki, és fantasztikus lett.

A dió és az alma remek párost alkotnak, pite készítésénél is érdemes őket mixelni. A legtöbb pitereceptben a dió a tésztába gyúrva kap helyet, én most a töltelékbe csempésztem. A diót érdemes durvára darálva az alma alá tenni, mert így érezni lehet a roppanósságát.

Diós-almás pite

Diós almás pite ct

Hozzávalók 6 személyre

Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 csipet
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg vaj
  • 2 darab tojássárgája
  • tejföl szükség szerint

Töltelék:

  • 2 kg alma (Idared)
  • 1 darab citrom facsart leve
  • 10 dkg cukor
  • 1 teáskanál fahéj (opcionális)
  • 10 dkg dió
  • 1 darab tojás a tészta kenéséhez

Egyéb hozzávalók:

  • kevés vaj a forma kikenéséhez
  • kevés liszt a tészta alá
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A lisztet szitáljuk tálba, majd forgassuk hozzá a sót, sütőport, porcukrot és vaníliás cukrot. Ezután a hideg vajat gyors mozdulatokkal morzsoljuk a liszthez, majd adjuk hozzá a tojássárgáját és annyi tejfölt (2-3 evőkanál), amennyit gyúrás közben felvesz a tészta.

A kész tésztát csomagoljuk folpackba, majd tegyük hűtőbe 30 percre.

Töltelék:

A megtisztított almát reszeljük le, majd a levét nyomkodjuk ki.

A reszelt almát forgassuk egybe a citrom facsart levével, a cukorral és a fahéjjal.

A pihentetés után a tésztát osszuk két egyforma méretű cipóra.

A tepsit kenjük ki vajjal.

Enyhén lisztezett felületen először nyújtsuk ki az egyik tésztacipót a tepsi méretének megfelelően, majd helyezzük bele.

Ezután a diót szórjuk a tésztára, majd simítsuk a tetejére az almás tölteléket.  

A másik tésztacipót is nyújtsuk ki, helyezzük a töltelékre.

A tészta tetejét szurkáljuk meg villával, majd kenjük meg felvert tojással. Ezután toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük készre. (A sütési idő a sütőtől is függ.)

Az elkészült süteményt még melegen szórjuk meg porcukorral.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük