Fahéjas, tejszínes birsalmakrémleves: pudingporral habarva olyan sűrű
A savanykás, fanyar birsalma remekül harmonizál a fahéjjal és a szegfűszeggel. Pudingos tejszínhabbal sűrítve desszerttel ér fel.
A birsalma az ősz ajándéka. A gyümölcs bővelkedik citrinben, vagyis P-vitaminban, mely a C-vitamin felszívódását segíti, illetve gátolja az öregedési folyamatokat. Az őszi almában található még A-, B1-, B2-, B3-, C-, E-vitamin és rengeteg ásványi anyag.
A gyümölcsből finom italok készülnek, nagy kedvenc belőle a bor és a pálinka. Lekvárt is érdemes az üvegbe zárni, vagy töltsd süteményekbe, kínáld húsok mellé. Az egyik legkülönlegesebb csemege a gyümölcsből a birsalmasajt. A finomság magában falatozva is mennyei, de kínálhatod sültek mellé, vagy megforgathatod darált dióban, mogyoróban. Az elkészült különlegességet száraz, hűvös, jól szellőző helyen tárold, így hónapokig megőrzi frissességét.
A megmosott birsalmát héjastól daraboljuk fel.
A feldarabolt birsalmát tegyük fazékba, adjuk hozzá a vizet, cukrot, a citrom facsart levét és a fahéjat. Az almát gyakran kevergetve, 20-25 perc alatt főzzük puhára (tovább is lehet). Ezután turmixoljuk le, majd alacsony láng felett, folyamatosan kevergetve főzzük addig, amíg sűrű lesz.
Egy kenyér- vagy őzgerincformát béleljünk ki fóliával, majd simítsuk bele a birsalmát.
A formába helyezett birsalmát tároljuk hűvös helyen 24 óráig, utána tetszés szerint szeleteljük fel, és forgassuk dióba a finomságot.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu