Elképesztő ízkombináció: otelló szőlő és birsalma egy lekvárban

otello-birs - cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Szőlőből egyáltalán nem szokás lekvárt főzni, birsalmából is inkább sajtot, most mégis ezt tesszük, és milyen jól!

A szőlőt megesszük vagy lehet belőle bor, és vége, ennyi, nem használjuk fel ételhez, mert magos és mindennel furcsán összeakad. Ez pedig nem okos dolog, mert a szőlő magas cukortartalma és elképesztően intenzív íze miatt az egyik legjobb lekváralapanyag.

Otelló és birs

Mégsem készítettem belőle még soha lekvárt, leginkább én magam is a magok miatt, de ezen most túlléptem, mikor egy régi családi szakácskönyvben találtam egy otelló-birs dzsem receptet, és mivel még csak hallani sem hallottam ilyesmi létezéséről, muszáj volt belevágnom a nem éppen vasárnapiséta-jellegű elkészítésébe.

Aztán persze rájöttem, hogy nemcsak a passzírozás kellemetlen művelet, hanem a szőlőszemezés is, nem beszélve a birsalma pucolásáról, de a kemény munka erősebbé tesz, gondoltam, és reménykedtem benne, hogy a végén majd azt mondhatom, hogy mivel sosem kóstoltam még ilyet, abszolút megérte a szenvedést. Így is lett.

Otelló szőlős birsalmalekvár

otello lekvar - 1

Hozzávalók 10 decihez

  • 4 kilogramm otelló
  • 2 kilogramm birsalma
  • 250 gramm pektines cukor
  • 1 darab citrom
Recept idők

Elkészítés:

A szőlőt leszemezzük, a birsalmát meghámozzuk, magházát kivájjuk és felkockázzuk. A kettőt együtt a citrom levével és hámozott héjával lábasba tesszük és puhára főzzük. Amikor a birs megpuhult, kidobjuk a citromhéjat, az egészet leturmixoljuk, és egy szűrőn fakanál segítségével átpasszírozzuk. Visszatesszük a lángra, és hozzáadjuk a cukrot. Újra felforraljuk, pár percig főzzük, majd steril üvegekbe töltjük, jól lezárjuk, fejre állítjuk az üvegeket, és hagyjuk kihűlni. 

Fotó: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük