Illatos, fahéjas birsalmakompót: fehérborban, fűszerekkel fő puhára a gyümölcs

birskompót
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bár a birsalma nyersen nagyon kemény és az íze sem túl élvezetes, fűszerekkel és cukorral összefőzve mennyei lesz.

Ha kedveled a birsalmát, ne csak sajtot készíts belőle, befőttként is érdemes eltenni, ha később is élveznéd az ízét, de mennyei, fűszeres kompótot is készíthetsz belőle, sokáig eláll a hűtőben.

Ha utóbbi mellett döntesz, kicsit turbózd fel az alapreceptet, a melegítő fűszerek, fahéj és szegfűszeg mellé vaníliát és fehérbort is adj, hogy igazán különleges legyen az összhatás. A cukrot ízlés szerint adagold, lehet több és kevesebb, illetve mézet is használhatsz helyette. Ha szeretnéd, ánizs és kardamom is kerülhet a levébe. 

A kész kompótot kis tálkákban desszertként is kínálhatod, vagy szűrd le, a birset tedd pohárkrémekbe, sütikbe, esetleg díszíts vele, a levét pedig ha redukálod, isteni, fűszeres szirup lesz belőle, amellyel palacsintát vagy gofrit is meglocsolhatsz.

Birsalmakompót

birskompót2

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 1 kilogramm birsalma
  • 800 milliliter víz
  • 300 milliliter fehérbor (száraz)
  • 1 darab biocitrom
  • 300 gramm cukor
  • 1 rúd fahéj
  • 1 rúd vanília
  • 4 darab szegfűszeg
Recept idők

Elkészítés:

A birsalmát mossuk meg, dörzsöljük le róla a szőröket.

A vizet, a bort, a citrom reszelt héját és levét, illetve a cukrot tegyük egy lábasba. Forrásig melegítsük, míg a cukor el nem olvad teljesen. Adjuk hozzá a fahéjat, a félbevágott vaníliarudat és a szegfűszeget is. Vegyük lejjebb a lángot, majd gyöngyözve főzzük.

Közben hámozzuk meg a birsalmát, vágjuk ki a magházát, majd kockázzuk össze. Rögtön dobjuk a citromos-cukros lébe, hogy ne barnuljon meg.

Alacsony lángon, gyöngyözve főzzük tovább a birset, míg puha nem lesz, ez akár 30-60 percet is igénybe vehet attól függően, mennyire érett a gyümölcs.

Amikor a birsalma megpuhult, vegyük le a tűzről. A fahéjat, a szegfűszeget és a vaníliarudat vegyük ki a léből.

Hagyjuk teljesen kihűlni, majd hűtőben tároljuk tálalásig.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük