Mennyei, diós-karamellás szelet: csak mindent össze kell keverni hozzá

dióskaramellás
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A külseje ropogós, a belseje ragacsos, a dió és a tejkaramella tökéletes párost alkot ebben a süteményben.

Ha édesszájú vagy, ezt az isteni finom süteményt imádni fogod, a karamelltől picit ragacsos, a diótól ropogós, ráadásul nem is kell sok időt rászánnod. Lényegében egy keverem-kavarom sütiről van szó, csak annyival több vele a munka, míg a diót és a karamellt összedarabolod.

A tejkaramellából a tésztába és a süti tetejére is kerül, használhatsz hozzá boltit is, de akár el is készítheted házilag. Ha a boltban veszed, arra figyelj, hogy ne a nyúlós, puha verziót válaszd, hanem inkább a picit morzsálódós, keményebb karamellt, amit könnyedén össze tudsz majd vágni egy éles késsel.

A süti tésztája viszonylag sűrű, nehezebben önthető, ettől nem kell megijedni, nem lesz kemény, miután megsült, inkább egy brownie-ra hasonlít majd. 

Diós-karamellás szelet

karamellásdiósszelet2

Hozzávalók 24 szelethez:

  • 115 gramm vaj
  • 190 gramm barna cukor
  • 1 nagy darab tojás
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 140 gramm liszt
  • 1 csipet
  • 130 gramm dió
  • 150 gramm tejkaramella
Recept idők

Elkészítés:

A diót vágjuk durvára, a tejkaramellát apró darabokra. 

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy 20x25 centis tepsit.

A vajat olvasszuk meg, keverjük össze a barna cukorral. Adjuk hozzá a tojást és a vaníliakivonatot, keverjük el alaposan. Adjuk hozzá az átszitált lisztet és a sót is, egy spatula segítségével forgassuk össze a hozzávalókat, míg egynemű nem lesz a tészta, viszonylag sűrű masszát fogunk kapni.

Az összedarabolt dióból és karamellából tegyünk félre 2-2 evőkanállal. A többit forgassuk bele a tésztába.

Öntsük a tésztát az előkészített tepsibe, egyengessük el, majd szórjuk a tetejére a félretett diót és karamellt.

Toljuk a sütőbe, 25-30 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt szeletelnénk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük