Fahéjas-diós keksz zabpehellyel: rostban gazdag nassolnivaló
Ez a keksz garantáltan ellát energiával, mi több, isteni finom is, szóval miért is ne készítenéd el minél előbb?
Az olasz diótorta, avagy a torta di noci, egy elképesztően könnyen összedobható sütemény, elronthatatlan a receptje, mégis felejthetetlen lesz a végeredmény. Egyszerű kevert tésztája van, csak annyi vele a pluszmunka, míg a tojásokat szétválasztod.
Ez a süti rengeteg dióval készül: ezt egészben érdemes beszerezni, mivel az őrölt verzió nagyon finomra van darálva. Az olasz torta akkor az igazi, ha kisebb diódarabok is felbukkannak benne.
A süti különlegessége az állagában rejlik: a tojáshabtól a teteje roppanósra sül, a belseje pedig elképesztően lágy, tökéletes kísérő kávé mellé, de önmagában is megállja a helyét, akár porcukorral, akár tejszínhabbal kínálva.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk vagy béleljünk ki sütőpapírral egy 24 centi átmérőjű pite- vagy tortaformát.
A diót tegyük aprítógépbe, daráljuk le. Nem kell annyira, hogy porállagú legyen, akkor jó, mikor durvább szemű zsemlemorzsához hasonló.
A tojásokat válasszuk szét. A fehérjéhez adjuk hozzá a cukor felét, majd kezdjük el robotgéppel felverni. Nem lesz belőle kemény hab, de nem is kell annak lennie, akkor jó, mikor habos a felszíne, hófehér és bár folyós, de sűrű az állaga.
A tojássárgáját szintén keverjük habosra a maradék cukorral, akkor jó, mikor világossárga lett a színe. Ekkor keverjük bele a citromhéjat. Adjuk hozzá a darált diót is, végül forgassuk bele a tojásfehérjét egy spatula segítségével.
Öntsük a tésztát az előkészített formába, majd toljuk a sütőbe kb. 25-30 percre, tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd porcukorral megszórva kínáljuk.
Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu