Különleges tejberizs dióval dúsítva – Desszertként is megállja a helyét
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A tejberizs hidegen és melegen is isteni, ízesítve pedig tökéletes ebéd utáni édesség lehet.
A tejberizs egyszerűen készül, és sokféleképpen tudod cifrázni úgy, hogy a reggeliből desszertet varázsolj. Ha például darált dióval dúsítod, még sokkal finomabb lesz.
A különböző nemzeteknek megvan a saját tejberizsreceptjük, a török étkezdékben te is biztos találkoztál már a sütlackal, amelyet sütőben kell megsütni, és kicsit pudingosabb állagú lesz. Otthon is elkészítheted, itt mutatunk hozzá receptet. A svéd tejberizs is hasonló, kicsit kevésbé fűszeres, az alapba vaníliapudingot kell keverni, úgy megsütni.
Ha nem szeretnél tehéntejet használni, akkor kókuszkrémmel készítsd, amelytől egy kicsit gyümölcsös ízt kap, miközben nagyon könnyed is lesz.
Diós tejberizs
Hozzávalók 2 adaghoz
- 100 gramm rizs (sima vagy arborio)
- 100 milliliter víz
- 500 milliliter tej
- 50 gramm dió (darált)
- 1 kávéskanál vaníliakivonat
- 2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál citromhéj
- 15 gramm vaj
Elkészítés:
A rizst egy kevés vajon pirítsuk meg, vigyázva, nehogy lekapjon. Öntsük fel a vízzel, és várjuk meg, amíg magába szívja, majd öntsük rá a tejet is. Vegyük alacsonyra a lángot, adjuk a tejes rizshez a darált diót, a vaníliakivonatot, a cukrot és a citromhéjat is.
Főzzük addig a rizst, amíg a szemek meg nem puhulnak, és szinte az összes tejet magukba nem szívják. Ekkor vegyük le a gázról, és keverjük bele a vajat.
A tejberizst melegen vagy hidegen tálaljuk, mehet rá apróra vágott dió is.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors