
Különleges tejberizs dióval dúsítva – Desszertként is megállja a helyét

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

10 mesés citromos desszert egy csokorba gyűjtve: ezek a kedvenceink
Ropogós

Pihe-puha bögrés kakaós süti: igazi filléres finomság

A legfinomabb gyros nyomában: a körút street foodjait csekkoltuk

Gluténmentes fokhagymás gofri: szendvicsalapnak is tökéletes

Fantasztikus savanyú káposztás csirkemell: a sütőben érnek össze az ízek

Tonhalas-avokádós wrap: rohanós hétköznapokra is ideális
A tejberizs hidegen és melegen is isteni, ízesítve pedig tökéletes ebéd utáni édesség lehet.
A tejberizs egyszerűen készül, és sokféleképpen tudod cifrázni úgy, hogy a reggeliből desszertet varázsolj. Ha például darált dióval dúsítod, még sokkal finomabb lesz.
A különböző nemzeteknek megvan a saját tejberizsreceptjük, a török étkezdékben te is biztos találkoztál már a sütlackal, amelyet sütőben kell megsütni, és kicsit pudingosabb állagú lesz. Otthon is elkészítheted, itt mutatunk hozzá receptet. A svéd tejberizs is hasonló, kicsit kevésbé fűszeres, az alapba vaníliapudingot kell keverni, úgy megsütni.
Ha nem szeretnél tehéntejet használni, akkor kókuszkrémmel készítsd, amelytől egy kicsit gyümölcsös ízt kap, miközben nagyon könnyed is lesz.
Diós tejberizs

Hozzávalók 2 adaghoz
- 100 gramm rizs (sima vagy arborio)
- 100 milliliter víz
- 500 milliliter tej
- 50 gramm dió (darált)
- 1 kávéskanál vaníliakivonat
- 2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál citromhéj
- 15 gramm vaj
Elkészítés:
A rizst egy kevés vajon pirítsuk meg, vigyázva, nehogy lekapjon. Öntsük fel a vízzel, és várjuk meg, amíg magába szívja, majd öntsük rá a tejet is. Vegyük alacsonyra a lángot, adjuk a tejes rizshez a darált diót, a vaníliakivonatot, a cukrot és a citromhéjat is.
Főzzük addig a rizst, amíg a szemek meg nem puhulnak, és szinte az összes tejet magukba nem szívják. Ekkor vegyük le a gázról, és keverjük bele a vajat.
A tejberizst melegen vagy hidegen tálaljuk, mehet rá apróra vágott dió is.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors