
Ízletes ecetes karfiol télire – Sültek mellé, de magában is eheted

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Krémes, sajtos mexikói kukoricasaláta: izgalmas köret húsok mellé

Mennyei habos piskóta csokimázzal: tejfölmousse borítja a puha tésztát

Extrán ropogós rántott halrudacskák: ebben nincs adalékanyag

Így távolítsd el a vízfoltokat a faasztalokról: 5 bevált tippet mutatunk

A legkrémesebb ramen mogyoróvajjal: egy hétköznap estébe is belefér
Szinte bármilyen zöldségből tehetsz el savanyúságot, amely biztosan jól fog esni a vitaminszegény, hideg évszakokban.
A pörköltek és egyéb nehezebb fogások mellé jólesik az ecetes savanyúság, de nem csak uborkát, bármilyen zöldséget eltehetsz, akár a nyár kedvencéből, cukkiniből is készülhet. Ha a klasszikusok a kedvenceid, akkor készítsd el ezt a "vegyes felvágottat", amelybe uborka, almapaprika és gyöngyhagyma is kerül. Ezeknek a savanyúságoknak a fokhagyma a lelkük, de a gerezdeket önmagukban is elteheted, utána változatosan használhatod fel az ételek ízesítésére.
A karfiolt próbáltad már savanyúnak elrakva? A készítésénél két dologra figyelj: kicsi rózsákra szedd a karfiolt, mert úgy jobban átjárja az ecetes lé, valamint csak éppenhogy forralj rajta egyet, hogy roppanós maradjon.
Ecetes karfiol

Hozzávalók 4 adaghoz
- 1.5 kilogramm karfiol
- 3 liter víz (blansírozáshoz)
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál gyömbér (friss, reszelt)
- 120 gramm cukor
- 250 milliliter ecet
- 4 teáskanál só
- 1.4 liter víz
Elkészítés:
A karfiolt szedjük rózsáira. Öntsük a vizet egy nagyobb edénybe, tegyük bele a fokhagymagerezdeket és a gyömbért, majd forraljuk fel. Tegyük bele a karfiolt, blansírozzuk 30-45 másodpercig. Ne főzzük túl. Vegyük le a tűzről. Szűrjük le a karfiolt és a fokhagymát, majd töltsük meg az edényt hideg vízzel, hagyjuk negyed órát hűlni a zöldséget, majd ismét szűrjük le.
Egy nagyobb, sterilizált üvegbe szórjuk bele a cukrot, öntsük rá az ecetet, az 1,4 liter vizet és tegyük bele a sót. Egy fakanállal jól keverjük össze, hogy a cukor is teljesen feloldódjon. Tegyük bele a karfiolt, a fokhagymát és a gyömbért, majd takarjuk le az üveget. Tegyük a hűtőbe legalább egy napra fogyasztás előtt.
Fotó: Getty Images