Sütőben, krémesre sült lila hagyma: gyors köret húsok mellé
A lila hagyma szó hallatán sokunknak a lekvár vagy a csatni jut elsőre eszébe, pedig ez a zöldség önmagában, köretként is kiváló fogás lehet.
Télen, a nátha- és influenzaszezonban különösen fontos a vitaminpótlás, azonban ez az évszak nem bővelkedik a színes, szezonális zöldségekben és gyümölcsökben. Hagyma viszont mindig kapható, és amellett, hogy természetes gyulladáscsökkentő, nagyon sokféle és finom étel készülhet belőle, savanyítva tökéletes feltét vagy kísérő.
Alább egy alapreceptet mutatunk, amit bátran variálhatsz: ecetből bármilyen 5%-osat használhatsz, lehet teljesen semleges ízű és aromájú, de alma- vagy fehérborecettel is működik. A fűszerek terén is ízlésre szabhatod a receptet: a chilit el is hagyhatod, és mustármaggal vagy zöldfűszerekkel is feldobhatod a felöntőlevet.
A lila hagymákat pucoljuk meg, majd vágjuk vagy gyaluljuk nagyon vékony karikákra. Tegyük egy 750 ml-es befőttesüvegbe a babérlevéllel és egész borssal együtt.
A vizet, az ecetet, a cukrot, a sót és a chilit melegítsük össze egy kis lábasban, akkor jó, mikor a cukor és a só is elolvadt.
Öntsük a levet az előkészített hagymára úgy, hogy teljesen ellepje. Zárjuk le a befőttesüveget, várjuk meg, míg kihűl, majd tegyük a hűtőbe egy éjszakára, hogy összeérjenek az ízek.
A hűtőben nagyjából 4 hétig áll el.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu