Savanyított, ecetes lila hagyma: téli vitaminpótlás egyszerűen

4
Nyomtatás
savanyitott-lila-hagyma2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Pár perc munkával összeállíthatod ezt a vitaminbomba téli savanyúságot, a lila hagyma tökéletes alap és bátran ízesíthető.

Télen, a nátha- és influenzaszezonban különösen fontos a vitaminpótlás, azonban ez az évszak nem bővelkedik a színes, szezonális zöldségekben és gyümölcsökben. Hagyma viszont mindig kapható, és amellett, hogy természetes gyulladáscsökkentő, nagyon sokféle és finom étel készülhet belőle, savanyítva tökéletes feltét vagy kísérő.

Alább egy alapreceptet mutatunk, amit bátran variálhatsz: ecetből bármilyen 5%-osat használhatsz, lehet teljesen semleges ízű és aromájú, de alma- vagy fehérborecettel is működik. A fűszerek terén is ízlésre szabhatod a receptet: a chilit el is hagyhatod, és mustármaggal vagy zöldfűszerekkel is feldobhatod a felöntőlevet.

Ecetes lila hagyma

savanyitott-lila-hagyma

Hozzávalók 7 decihez

  • 2 nagyobb fej lila hagyma
  • 300 ml víz
  • 300 ml 5%-os ecet (pl. almaborecet)
  • 3 ek. kristálycukor
  • 1 ek.
  • 0.5 tk. chilipehely
  • 1 tk. egész fekete bors
  • 1 db babérlevél
Recept idők

Elkészítés:

A lila hagymákat pucoljuk meg, majd vágjuk vagy gyaluljuk nagyon vékony karikákra. Tegyük egy 750 ml-es befőttesüvegbe a babérlevéllel és egész borssal együtt.

A vizet, az ecetet, a cukrot, a sót és a chilit melegítsük össze egy kis lábasban, akkor jó, mikor a cukor és a só is elolvadt.

Öntsük a levet az előkészített hagymára úgy, hogy teljesen ellepje. Zárjuk le a befőttesüveget, várjuk meg, míg kihűl, majd tegyük a hűtőbe egy éjszakára, hogy összeérjenek az ízek.

A hűtőben nagyjából 4 hétig áll el.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon