Thai kókuszos rizs: így dobd fel a hagyományos köretet
Ezúttal egy rendhagyó rizses fogást mutatunk: az egzotikus köretet selymes kókusztej teszi krémessé, az izgalmas ízekről pedig a lime és friss koriander gondoskodik.
Ez a legjobb thai chiliszósz, amit otthon készíthetsz! Gyors és egyszerű, sokkal jobb, mint a boltiak, ráadásul semmiféle tartósítószert nem tartalmaz. Ha jártas vagy az ázsiai konyhában, akkor tudod, hogy a chiliszószt rengeteg ételhez felhasználhatod: szószok, mártások hozzávalója lehet, kínálhatod tavaszi tekercs mellé, lehet mártogatós, de bármilyen sült zöldséget vagy húst is feldobhatsz vele.
A recept friss chilipaprikákat használ, amelyek különböző erősségűek: könnyen változtathatsz a szósz csípősségén, ha több vagy kevésbé erős chilit használsz. Ha pedig nem jutsz hozzá a felsorolt paprikákhoz, akkor 2 evőkanál szárított chilipehellyel is helyettesítheted őket.
A paprikákat mossuk meg, csumázzuk ki, és a fokhagymával együtt daraboljuk fel. Tegyük aprítógépbe, adjuk hozzá a szójaszószt, a rizsecetet, a sót, a vizet, és dolgozzuk egészen apró darabokra.
Öntsük egy kisebb edénybe, forraljuk fel, és keverjük el benne a cukrot. Egy kis tálkában a kukoricakeményítőt keverjük csomómentesre a két evőkanál vízzel, adjuk a chilis keverékhez, és folyamatosan kevergetve főzzük őket további 1-2 percig, vagy amíg kissé besűrűsödik.
Öntsük tiszta befőttesüvegbe, zárjuk le, és kihűlés után hűtőben tároljuk. 2-3 hétig eláll.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu