Vaníliával átforgatott banán édes, pirított rizzsel - Maradékfelhasználás édesszájúaknak

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A hűtőben felejtett  basmati-, esetleg jázminrizs - egy kis banánnal megspékelve - desszertként született újjá a maradékfelhasználás jegyében. Egy punnyadós vasárnapra ideális választás ez a recept.

Gyakran készítek rizst, de valamilyen érthetetlen oknál fogva sose tudom belőni az ideális mennyiséget. Vagy túl keveset főzök, vagy - ezt elkerülendő - túl sokat, ami aztán megmarad, bekerül a hűtőbe, és majd lesz vele valami alapon ott marad.

Ezért is örültem meg ennek a receptnek, amelyben a maradék rizs értelmet nyer. Édesen, gyümölcsösen, ötperces nassolnivaló formájában.

Hozzáteszem, nem vagyok nagy banánfogyasztó és a törpéimnek se szívesen adom, mert a banán nagyon sokat utazik, mire elér hozzánk. De néha-néha - főleg az ínséges tavaszváró időszakban  - megesik, hogy elcsábulok, és veszek egy keveset.

Leggyakrabban sütibe, kásába, smoothie-ba keverem, és mindig teszek mellé valami jó kis melegítő fűszert, egy kevés fahéjat vagy nagy kedvencemet, a vaníliát. Ennek szellemében jöjjön a recept.

Édes, pirított rizs banánnal

piritottrizsbanan.gif

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 20 dekagramm főtt basmati rizs
  • 2 darab banán
  • 2 evőkanál ghí vaj
  • ízlés szerint kókuszcukor vagy finomítatlan nádcukor
  • ízlés szerint kókuszchips
  • 1 csipet vaníliaőrlemény
Recept idők

Elkészítés:

A banánokat pucoljuk meg, és vágjuk nagyobb darabokra. Egy serpenyőben melegítsük fel a ghí vajat. Pirítsuk meg benne a banánokat egy kevés kókuszcukorral vagy nyers nádcukorral és a vaníliával. Ha kész, tegyük félre. Ugyanabba a serpenyőbe dobjunk egy újabb adag ghí vajat és pirítsuk meg benne a rizst is. Mikor már szép aranybarna, tegyük egy tálra és halmozzuk rá a banánokat. Szórjuk meg kókuszchipsszel, és csepegtessünk rá néhány csepp citromlevet.

Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/&Bors

Ezt is szeretjük