Mi készüljön rebarbarából? Elmondjuk azt is, mire figyelj a vásárlásnál
A kissé fanyar zamatú rebarbara szezonja rövid, érdemes kihasználni, ha pedig lehetőséged engedi, hibernáld bátran, a fagyasztóban több hónapig is tárolhatod.
A rebarbarát többnyire eperrel kombináljuk, és bár a kettő párosa vitathatatlanul verhetetlen, érdemes a karakteres növényt önmagában is elkészíteni. Ennél a szósznál éppen ez történik, és egy különleges, egyszerre édes és fanyar csemege lesz belőle.
Ahhoz, hogy igazán szép legyen a színe, válassz a rebarbarából élénkpiros színű szálakat. Az elkészült szószt fogyaszthatod rögtön elkészítés után melegen, de hidegen is nagyon finom lesz. Tökéletes feltét palacsintához, gofrihoz, joghurthoz, zabkásához vagy éppen chiapudinghoz.
A rebarbarát mossuk meg, vágjuk le a végeit, majd daraboljuk 1-2 cm-es darabokra. Tegyük egy nagyobb edénybe, keverjük hozzá a cukrot és a citromlevet, és 25-30 percre tegyük félre, amíg elkezd levet engedni.
Alacsony hőfokon, időnként átkeverve főzzük 10 percig, vagy akár tovább, ha sűrűbb állagot szeretnénk.
A vízzel keverjük csomómentesre a keményítőt, majd a vaníliakivonattal és a fahéjjal együtt adjuk a rebarbarához. Forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről, és fogyasszuk tetszés szerint.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu