Mustáros, tejszínes karfiolkrémleves: sütőben sült zöldség az alapja
A karfiolkrémleves igazán különleges lesz a zöldségnek köszönhetően, amely sütőben pirul. Így kap a leves egy kis füstös aromát, ehhez pedig a mustár pikáns íze is társul.
Ha szereted az ázsiai konyhát, ezt az édes-savanyú szószba forgatott karfiolt is imádni fogod! A zöldség először tésztabundában sül, utána kapja meg az ízbomba, kissé ragacsos mázat.
A recept elkészítése nem nagy ördöngösség, akár kezdőként is nekiállhatsz, sem a karfiol, sem a szósz összeállítása nem bonyolult. Ha kedveled a csípős ízeket, a szószba nyugodtan keverj egy kevés chiliszószt vagy -pelyhet is, úgy tüzesebb lesz a végeredmény.
Ebből a karfiolból mindig annyit érdemes készíteni, amennyi rögtön el is fogy, frissen a bunda még ropogós, a máz pedig ragacsos, tökéletes lesz az összhatás.
A karfiolt tisztítsuk meg, szedjük rózsáira.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Egy tálban keverjük csomómentesre a lisztet, tejet, sót, borsot. A karfiolrózsákat mártsuk bele ebbe a keverékbe, majd tegyük őket az előkészített tepsire.
Toljuk a sütőbe 30-35 percre, míg szépen megpirul rajta a bunda. Félidőben forgassuk át.
A szósz hozzávalóit melegítsük össze egy kis lábasban. Mikor forr, vegyük lejjebb a lángot, gyöngyözve főzzük 2-3 percig.
A karfiolokra öntsük rá a szószt, forgassuk vele egybe, majd rögtön kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu