
Mustáros, tejszínes karfiolkrémleves: sütőben sült zöldség az alapja

A karfiolkrémleves igazán különleges lesz a zöldségnek köszönhetően, amely sütőben pirul. Így kap a leves egy kis füstös aromát, ehhez pedig a mustár pikáns íze is társul.
A karfiol az egyik legcsodásabb zöldség, rengeteg változatos fogás készülhet belőle, amelyek mind isteni finomak. Nagy kedvenc a rántott karfiol, a rakott karfiol vagy a rózsákból készült leves.
A karfiolleves több változatban is kipróbálható, ízletes magyarosan vagy krémleves formájában is. A minap én is karfiolkrémleves készítésére adtam a fejem, és a már bevált tejfölös helyett egy pikánsabb változatnak szavaztam bizalmat. A selymes lé gazdag ízű, mely nagyon jólesik ebben a februári bolondos időjárásban. A leves elég tartalmas, de azért utána egy kis palacsintára vagy fánkra senki nem fog nemet mondani.
Mustáros, tejszínes karfiolkrémleves

Hozzávalók 4 személyre
Leves:
- 1 fej karfiol
- só és bors ízlés szerint
- kevés olívaolaj
- 1 fej hagyma
- 1 l víz vagy alaplé
- 4 darab krumpli
- 1 evőkanál mustár
- 300 ml tejszín
Tálalás:
- petrezselyem vagy újhagyma ízlés szerint
- kruton ízlés szerint
- sült karfiol ízlés szerint
Elkészítés:
A karfiolt szedjük rózsáira, ízesítsük sóval és borssal, majd kevés olívaolajjal forgassuk egybe. Ezután a rózsákat borítsuk sütőpapírral bélelt tepsire, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük világos színűre (10-15 perc).
A hagymát vágjuk finomra, és magas falú edényben, kevés olajon dinszteljük üvegesre.
A vizet vagy alaplét öntsük a hagymára, majd adjuk hozzá a megpucolt, kockákra vágott krumplit és a sült karfiolt. A levest főzzük addig, míg a zöldségek megpuhulnak. A levest főzés közben sóval és borssal ízesítsük.
Miután a zöldségek megpuhultak, adjuk hozzá a mustárt, majd botmixerrel pürésítsük. Ezután a tejszínt keverjük a leveshez, és főzzük még néhány percig.
A kész levest kínáljuk friss fűszernövényekkel megszórva, krutonnal vagy sült karfiollal.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!