
Szemet gyönyörködtető egészséges köret - Az édesburgonya és kelkáposzta tökéletes párost alkotnak

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Pihe-puha citromos muffin: joghurttól lesz lágy a tésztája
Ropogós

Babos pástétom olajbogyóval: tartalmas szendvicskrém zöldségekből

Tavaszi levesválogatás: mutatjuk az évszak 6 legfinomabb receptjét

Fűszeres, csicseriborsós raguval töltött édesburgonya: laktató, tápláló ebéd

Így lesz tökéletesen pergős a kuszkusz: bevált tippet mutatunk

Filmes ételek kvíze 2. rész: a Jóbarátokban milyen sütit ettek a földről?
Két egészséges, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldséget, az édesburgonyát és a kelkáposztát állítjuk párba, a végeredmény csodálatos lesz.
A két zöldség külön-külön nagyon meghatározó eleme a konyhánknak, az értékes édesburgonyát minden olyan ételben felhasználhatjuk, amibe a hagyományos krumplit is beletennénk, édeskés íze és kincset érő tulajdonságai miatt egyre kedveltebb alapanyag a háztartásokban.
A kelkáposzta hasonló kincs, de nem árt vele óvatosan bánni, ha főznénk, lehetőleg ne hagyjuk túl sokáig a tűzhelyen, mert szottyos lesz és nagyon kellemetlen szagot hagy maga után, ráadásul a benne lévő vitaminok is odavesznek. A kelkáposztát ezért érdemes nyersen fogyasztani, salátákat gazdagítani vele, persze nem csak friss, ropogós, hanem meleg salátát is szervírozhatunk belőle.
A kelkáposzta nyersen kissé kesernyés, karakteres ízű, párolva vagy tepsiben sütve sokkal kellemesebb, édesebb lesz, bátran fűszerezve nagyon izgalmassá tudjuk tenni. Édesburgonyával keverve kiadós, meleg salátát vagy köretet készíthetünk belőle. Chiliporral fűszerezve kellemesen csípős aromát adhatunk a salátának, amit magában is élvezet lesz elfalatozni, de húsok mellé is nyugodtan kínálhatjuk, ha szeretnénk, még tejföl is kerülhet a köretre.
Édesburgonya és kelkáposzta köret

Hozzávalók 4 személyre
- 6 darab édesburgonya
- 1 fej kelkáposzta
- só és bors ízlés szerint
- chilipor ízlés szerint
- kevés olaj
Elkészítés:
A megtisztított édesburgonyát vágjuk kockákra, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, sózzuk, borsozzuk, enyhén locsoljuk meg olajjal. Toljuk 180 fokos sütőbe kb. 20 perce, amíg a kockák megpirulnak, puhák lesznek.
A kelkáposztát szedjük leveleire, nagyon alaposan mossuk meg, majd ízlésünknek megfelelően vágjuk fel vagy tépkedjük el a leveleket, pároljuk roppanósra kb. 20 perc alatt.
A két zöldséget keverjük egybe, szórjuk meg chiliporral, esetleg még só és bors is kerülhet rá.
Fotó: Getty Images