Mutatós édesburgonya-pite: pillanatok alatt elkapkodják

3
Nyomtatás
Édesburgonyapite cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A különleges pite önmagában is csodálatos, de tejszínhabbal megkoronázva is érdemes kipróbálni.

Az édesburgonya az elmúlt években hihetetlen népszerűségre tett szert. Bátran kijelenthető, hogy túlszárnyalta a hagyományos krumplit. A legtöbb családban ma már édesburgonya kerül az asztalra, főleg az őszi, téli napokon, ugyanis ízletes köret, főétel és még süti is készülhet belőle.

Az édesburgonya-pite egyszerűen összeállítható: vajas tésztán terül el a selymes töltelék, melyben melengető fűszerek kapnak helyet. Aki szeretné, még 1-2 teáskanál vaníliaaromával is megbolondíthatja a tölteléket. A különleges pite nagyon finom, szinte szétolvad a szájban, érdemes kipróbálni a receptet!

Édesburgonya-pite

Édesburgonyapitect

Hozzávalók x cm-es formához 24 cm átmérőjű formához

Töltelék:

  • 50 dkg édesburgonya
  • 15 dkg vaj
  • 120 ml tejszín
  • 200 g cukor
  • 1 csipet
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2 darab tojás

Tészta:

  • 150 g liszt
  • 1 csipet
  • 2 evőkanál cukor
  • 100 g vaj
  • 1 darab tojás
  • hideg víz (opcionális) szükség szerint
Recept idők

Elkészítés:

Az édesburgonyát pucoljuk meg, majd vágjuk egyforma méretű kockákra, és bő vízben főzzük puhára.

Az elkészült krumplit szűrjük le és törjük simára a vajjal, tejszínnel, cukorral, sóval, szerecsendióval, fahéjjal és a tojással.

A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd adjuk hozzá a sót, cukrot, utána a kockákra vágott vajat és a tojást. Gyors mozdulatokkal állítsuk össze a tésztát. Ha nehezen állnak össze az alapanyagok, akkor adjunk hozzá néhány evőkanál hideg vizet.

A tésztát csomagoljuk folpackba, és tegyük hűtőbe 30 percre.

A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a forma méretének megfelelőre, majd helyezzük bele a sütőpapírral bélelt piteformába. Ezután szurkáljuk meg villával, majd simítsuk bele az édesburgonyát.

A pitét toljuk 160 fokosra előmelegített sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük készre.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon