Gyors édeskrumplitócsni 4 hozzávalóból: kívül ropogós, belül krémes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Pillanatok alatt összedobhatod ezt a tócsnit, amelyhez csak ki kell cserélned a hagyományos burgonyát édesre, és máris teljesen más ízvilágot kapsz.
A tócsni kicsit hasonlít a fasírthoz, legalábbis technológiáját tekintve, hiszen az alapanyagokat csak jól össze kell gyúrni, majd olajban kisütni. Mégis teljesen más, mert egyrészt sokkal kevesebb alapanyagból, másrészt egy filléres hozzávalóból, krumpliból készül. Az összeállítása pofonegyszerű, az elkészítése is, csupán néhány dologra kell figyelni, hogy a külseje ropogós, a belseje pedig puha legyen. A tócsnihoz elég, ha mártogatóst készítesz, a joghurtos vagy tejfölös alapúak illenek hozzá leginkább.
A krumplin kívül szinte bármilyen reszelhető zöldségből elkészítheted, a lényeg, hogy nyerssel dolgozz, és mindig nyomkodd ki belőle a nedvességet. Ha autentikus receptet keresel, akkor a zalai változatot készítsd el, ha pedig ügyelsz az alakodra, akkor ezt a répásat. Az édeskrumplis is ezt a színvilágot idézi, a hagyományos változat mellett ezt is érdemes kipróbálnod.
Édeskrumplitócsni
Hozzávalók 6 adaghoz
- 3 darab édeskrumpli (közepes)
- 3 darab tojás (M-es)
- 100 gramm parmezán (reszelt)
- 50 gramm aprított petrezselyem
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- a sütéshez olaj
Elkészítés:
Az édeskrumplikat hámozzuk meg, reszeljük le, nyomkodjuk ki belőlük a nedvességet, és tegyük egy nagyobb tálba. Üssük bele a tojásokat, szórjuk bele a reszelt parmezánt, aprított petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, majd alaposan forgassuk össze.
Egy serpenyőben forrósítsunk egy kevés olajat, annyit, amennyi az edény alját ellepi. Vegyünk ki egy-egy evőkanállal a masszából, majd tegyük a serpenyőbe, és nyomkodjuk laposra a kanál aljával. Süssük mindkét oldalát 2-3 percig, amíg aranybarna nem lesz.
Fotó: Getty Images