
Gyors édeskrumplitócsni 4 hozzávalóból: kívül ropogós, belül krémes

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

10 mesés citromos desszert egy csokorba gyűjtve: ezek a kedvenceink
Ropogós

A legfinomabb gyros nyomában: a körút street foodjait csekkoltuk

Gluténmentes fokhagymás gofri: szendvicsalapnak is tökéletes

Fantasztikus savanyú káposztás csirkemell: a sütőben érnek össze az ízek

Tonhalas-avokádós wrap: rohanós hétköznapokra is ideális

Sütőben sült cukkinifasírt sok sajttal: kívül ropogós, belül puha
Pillanatok alatt összedobhatod ezt a tócsnit, amelyhez csak ki kell cserélned a hagyományos burgonyát édesre, és máris teljesen más ízvilágot kapsz.
A tócsni kicsit hasonlít a fasírthoz, legalábbis technológiáját tekintve, hiszen az alapanyagokat csak jól össze kell gyúrni, majd olajban kisütni. Mégis teljesen más, mert egyrészt sokkal kevesebb alapanyagból, másrészt egy filléres hozzávalóból, krumpliból készül. Az összeállítása pofonegyszerű, az elkészítése is, csupán néhány dologra kell figyelni, hogy a külseje ropogós, a belseje pedig puha legyen. A tócsnihoz elég, ha mártogatóst készítesz, a joghurtos vagy tejfölös alapúak illenek hozzá leginkább.
A krumplin kívül szinte bármilyen reszelhető zöldségből elkészítheted, a lényeg, hogy nyerssel dolgozz, és mindig nyomkodd ki belőle a nedvességet. Ha autentikus receptet keresel, akkor a zalai változatot készítsd el, ha pedig ügyelsz az alakodra, akkor ezt a répásat. Az édeskrumplis is ezt a színvilágot idézi, a hagyományos változat mellett ezt is érdemes kipróbálnod.
Édeskrumplitócsni

Hozzávalók 6 adaghoz
- 3 darab édeskrumpli (közepes)
- 3 darab tojás (M-es)
- 100 gramm parmezán (reszelt)
- 50 gramm aprított petrezselyem
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- a sütéshez olaj
Elkészítés:
Az édeskrumplikat hámozzuk meg, reszeljük le, nyomkodjuk ki belőlük a nedvességet, és tegyük egy nagyobb tálba. Üssük bele a tojásokat, szórjuk bele a reszelt parmezánt, aprított petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, majd alaposan forgassuk össze.
Egy serpenyőben forrósítsunk egy kevés olajat, annyit, amennyi az edény alját ellepi. Vegyünk ki egy-egy evőkanállal a masszából, majd tegyük a serpenyőbe, és nyomkodjuk laposra a kanál aljával. Süssük mindkét oldalát 2-3 percig, amíg aranybarna nem lesz.
Fotó: Getty Images