Fokhagymás, fehérboros gomba: vajon pirítva a legfinomabb
A villámgyors fogás köretként is az asztalra kerülhet, de önállóan is megállja a helyét, mivel a fehérbornak köszönhetően sokkal karakteresebb lesz.
Ha gyors és egészséges köretet keresel a különböző sült húsok mellé, ezt a serpenyős zöldséget próbáld ki! 20 percen belül tálalhatod is, minimális vele a munka és elronthatatlan a receptje.
Bármilyen zöldséggel dolgozhatsz évszaktól függően, mi most a brokkoli, a répa és a paprika mellett tettük le a voksunkat, de tavasszal spárgát is keverhetsz bele, nyáron pedig paradicsomot és cukkinit.
A zöldségeket nem kell túl sokáig sütni, akkor a legfinomabbak, ha még picit roppanósak, nem veszítik el teljesen a tartásukat. Az ízesítés teljesen rád van bízva, egy kevés só és bors is elég lehet, de érdemes kipróbálni az alább olvasható fokhagyma-kakukkfű-petrezselyem kombinációt is.
A brokkolit szedjük rózsáira (minél kisebbekre), a répát pucoljuk meg, vágjuk vékony karikákra. A paprikákat mossuk meg, vágjuk kockákra, a hagymát hámozzuk meg, vágjuk félbe, majd vékony szeletekre.
Forrósítsunk fel egy nagy, széles, magas, lehetőleg öntöttvas serpenyőt, majd adjuk hozzá az olajat. Szórjuk bele a zöldségeket, majd fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymával, kakukkfűvel.
Magas lángon pirítsuk a zöldségeket 8-10 percig, vagy míg nagyjából megpuhulnak, de azért még itt-ott roppanósak. Ha szükséges, adjunk még hozzá egy kevés olajat.
Ha kész van, szórjunk rá petrezselymet, forgassuk vele egybe, majd rögtön kínáljuk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu