Házi gnocchi fűszeres paradicsomszósszal: összesütve még finomabb
Ilyen egy igazán olaszos ebéd! A gnocchi paradicsomszószban sütve, mozzarellával turbózva extra finom lesz.
Ha kedveled a hagyományos gnocchit, akkor ez az édesburgonyával készülő változata is tetszeni fog. Az elkészítésük nem sokban különbözik egymástól, így ha egyiket már próbáltad, akkor biztosan menni fog a másik is.
A hagyományos krumplis gnocchitól eltérően az édesburgonyát érdemes sütőben megsütni, mert főzés közben túl sok vizet szív magába, és abban az esetben a tésztának több lisztre van szüksége, ami egy kevésbé puha gnocchit eredményez.
Az édesburgonyákat mossuk meg, szurkáljuk meg villával, egyesével csomagoljuk alufóliába, és 200 fokra előmelegített sütőben süssük puhára 40-45 perc alatt.
Ha elkészültek, csomagoljuk ki, hagyjuk kissé kihűlni, majd egy kanállal kaparjuk ki a belsejüket. Tegyük tálba, villával pürésítsük le őket, amíg még melegek, majd adjuk hozzá a lisztet, az olívaolajat és a sót, és dolgozzuk össze.
Borítsuk lisztezett felüleltre, és 1-2 perc alatt gyúrjuk össze, hogy egy összeálló, de puha, kissé ragacsos tésztát kapjunk.
Vágjuk 4 egyenlő részre, formázzunk belőlük hosszú, ujjnyi vastag rudakat, majd késsel vágjunk belőlük 1,5-2 cm hosszú párnácskákat. A gnocchit akár ebben a formában is hagyhatjuk, azonban ha ragaszkodunk a barázdált kinézethez, akkor használjunk hozzá az erre a célra kialakított bordázott fadeszkát.
Ennek hiányában egy villa is tökéletesen megfelel: vegyük a tésztadarabokat a hüvelykujjunk és a villa közé, és a villát függőlegesen tartva lefele irányuló mozdulattal görgessük végig rajta a tésztát.
Közben egy nagyobb lábasban forraljunk enyhén sós vizet, és főzzük ki benne a gnocchikat. Akkor vannak készen, ha legalább fél-1 percig a víz tetején főttek. Szedjük ki őket, majd mielőtt bármilyen feltéttel fogyasztanánk, kevés olívaolajon pirítsuk le őket.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu