Aranybarnára pirult házi gnocchi friss zöldségekkel: a fokhagyma a lelke

Zoldseges-gnocchi
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a gnocchi kívül aranybarnára pirul, belül pedig álompuha: fokhagymás olajban sül össze a zöldségekkel.

Az utóbbi hónapokban rászoktam arra, hogy tészta helyett a gnocchit, azaz az olaszok nudliját használom bizonyos ételekhez. Ehhez persze nem állok neki minden alkalommal a tésztagyúrásnak és -szaggatásnak, hanem egyszerre dupla adagot csinálok ebből az álompuha gnocchiból, és amit nem használok fel azonnal, azt lefagyasztom. Amikor pedig szükségem van rá, csak kifőzöm, és máris kész van. 

A gnocchi lelke a pirítás! Hiába van egy szuper receptünk, csak akkor lesz az igazi, ha kicsit megfuttatjuk a forró olajon. Ezt tettem én is ennél a zöldséges verziónál, és annyira jó lett, hogy az utolsó falatig elfogyott. A recept pofonegyszerű, és kevés hozzávalót igényel, így akár hétköznapokon is bátran nekiállhatsz.

Zöldséges gnocchi

Zoldseges-gnocchi-c

Hozzávalók 2 személyre

  • 0.5 adag gnocchi a leírás szerint
  • 4 ek olívaolaj
  • 10 gerezd fokhagyma felszeletelve
  • 2 közepes cukkini felkockázva
  • 0.5 tk
  • 1 csipet bors
  • 400 g koktélparadicsom félbevágva
  • 1 csokor bazsalikom apróra vágva
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük el a gnocchit az ebben a receptben leírtak szerint. A felét tegyük tálcára vagy egy nagyobb tányérra, fagyasszuk le, majd pakoljuk át egy légmentesen záródó edénybe vagy zárható zacskóba, és tegyük vissza a fagyasztóba. A másik felének forraljunk enyhén sós vizet, és 3-4 perc alatt főzzük puhára. Akkor jó, ha feljöttek a víz felszínére, és legalább 1 percig ott is főttek. 

Közben az olívaolajat hevítsük fel egy nagyobb serpenyőben, és miután lecsepegett, közepes hőfokon, 3-4 perc alatt pirítsuk benne aranybarnára a gnocchit. Szedjük egy tálba, és tegyük félre.

A maradék olajon ugyanabban a serpenyőben dinszteljük üvegesre a fokhagymát, adjuk hozzá a cukkinit, a sót, borsot és szükség szerint néhány evőkanál vizet (hogy ne égjen meg a fokhagyma), fedjük le, és 5 perc alatt pároljuk roppanósra.

Adjuk hozzá a koktélparadicsomot és a gnocchit, és pirítsuk együtt is további 2-3 percig. Vegyük le a tűzről, szórjuk rá a bazsalikomot, és azonnal fogyasszuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük