Kakaós zabkeksz házilag: rostdús nassolnivaló az uzsonnásdobozba

zpkcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A ropogtatnivaló masszáját kókuszreszelékkel, csokidarabokkal vagy durvára vágott mogyoróval lehet gazdagítani.

A kekszgyártás nem vesz igénybe sok időt, ráadásul jól zárható dobozban hetekig is eláll a nassolnivaló, így az otthon tartott sütisdoboz sosem lesz üres. A finomságot a csomagolás sem teszi tönkre, úgyhogy az uzsonnásdobozban is helyet kaphat.

A kakaós keksz masszájába zabpehelyliszt is kerül, amely kiváló rost-, ásványi anyag- és vitaminforrás, fogyókúrába is beilleszthető. Rosttartalmának köszönhetően fokozza a jóllakottság érzését, így nem fogsz sokat nassolni a kekszből.

A zabpehely nagyon változatosan felhasználható, kerülhet fasírtba, készülhet belőle kenyérféle, sütemény, de főzelék sűrítésénél is hasznát lehet venni, sőt, panírozásnál is. A keksz még finomabb lesz, ha 5 dekagramm kókuszreszelékkel, durvára vágott dióval vagy mandulával dúsítod, sőt, még pár dekagramm darabolt csokit is elvisel a massza, alakítsd kedved szerint.

Kakaós zabkeksz

zpkct

Hozzávalók 20 darabhoz

  • 20 dekagramm vaj
  • 10 dekagramm cukor
  • 1 darab tojás
  • 15 dekagramm liszt
  • 20 dekagramm zabpehelyliszt
  • 2 evőkanál kakaó (cukrozatlan)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

A puha vajat keverjük habosra a cukorral, utána adjuk hozzá a tojást, lisztet, zabpehelylisztet, kakaóport, sütőport, sót.

A bekevert masszából formázzunk vizes kézzel diónyi golyókat, tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire. A golyókat lapítsuk ki a tenyerünkkel vagy egy pohár talpának segítségével, majd 180 fokosra előmelegített sütőben, 15 perc alatt süssük készre.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük