A legjobb ehető ajándék ínyenceknek: pácolt sajt üvegben
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Igazából szomorú dolog, hogy eddigi hosszú életemet a nakladany hermelin nevű csodálatos cseh sörkorcsolya ismerete nélkül éltem le. Tömény, erős, ütős íz, ami első kóstoláskor megdöbbent, második kóstolásra magával ragad.
Egy olyan penészes sajtról van szó, amit fűszerekkel, hagymával rétegezve kell zárható dobozban vagy üvegben elhelyezni, majd erjedni hagyni. Szobahőmérsékleten néhány nap, hűtőben pár hét alatt készül el. Most kevertem be életem első hermelinjét és annyira izgatott vagyok, hogyan fog sikerülni, hogy néhány óránként ránézek, megrázogatom és drukkolok neki.
A sajt a pácban nyúlós, kenhető állagúvá válik és egy csípős, nagyon erős ízt kap majd. Nagyban meghatározza a végeredményt a fűszerezés is: eredetileg babérlevél és hagyma, valamint egész borsszemek kerülnek a sajt közé, de egyes receptek fokhagymát, rozmaringot, kakukkfüvet ás fűszerpaprikát is használnak hozzá.
Akinek vannak igazán ínyenc barátai, szuper ajándék lehet ebből a számukra - nincs sok munka vele, és akár úgy is átadhatjuk, hogy az ajándékozottnak kell bevárnia, mire megérik.
Pácolt sajt
Hozzávalók 4 adaghoz
- 250 gramm penészes sajt (pl.: camembert)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 darab fekete bors
- ízlés szerint rozmaring
- 2 deciliter olaj (olíva vagy napraforgó)
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Só&Bors