Ellenállhatatlan epres Pavlova-torta: habcsók az alapja

epres-Pavlova-torta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A Pavlova-torta elkészítésétől sokan tartanak a habcsókréteg miatt, ezúttal azonban egy olyan változatot mutatunk, ami talán neked is meghozza majd hozzá a kedvedet!

A Pavlova szépsége, hogy ha egyszer elsajátítod a habcsók készítésének művészetét, utána szinte bármivel díszítheted majd a csokoládétól a friss gyümölcsökig. 

Nincs szükség hozzá különleges eszközökre és alapanyagokra sem, mindössze az összeállításra kell odafigyelni, amihez itt találsz remek tippeket.

Tipp

A mentalevelet nyugodtan cseréld le bazsalikomlevélre, azzal is ugyanolyan különleges lesz az íze.

Ellenállhatatlan epres Pavlova-torta

epres-Pavlova-torta

Hozzávalók 16 szelethez

A Pavlova-tortához:

  • 300 g barna cukor
  • 150 g kristálycukor
  • 9 db tojásfehérje (nagy)
  • 1 csipet
  • 500 ml habtejszín

A díszítéshez:

  • 450 g friss eper
  • friss mentalevél ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 120 fokra. 

Egy nagy, peremes tepsit béleljünk ki sütőpapírral. 

Keverjük össze egy közepes tálban a barna cukrot a sima kristálycukorral, majd tegyük félre.

A tojásfehérjéket és a sót habverővel ellátott keverőtálban, közepes-nagy sebességgel verjük habosra. Ez kb. 3 perc.

A sebességet ezután kezdjük növelni, és folyamatosan adagoljuk hozzá a cukrot.

Addig verjük, amíg kemény csúcsok keletkeznek benne, ez kb. 8-10 perc. A habcsóknak fényesnek kell lennie, a cukornak pedig teljesen fel kell oldódnia.

A kész habcsókot spatulával terítsük szinte a tepsi széléig. 

A korábban előmelegített sütőben kb. 2 órán át süssük, amíg halvány törtfehér nem lesz a teteje. 

Ekkor kapcsoljuk le a sütőt, és hagyjuk benne a habcsókot, míg kihűl. Ez időben kb. 3-6 óra, zárt ajtó mögött. 

A hűtés utolsó 30 percében, mielőtt kivennénk a sütőből a Pavlovát, mossuk meg az epret és vágjuk kisebb darabokra és tegyük félre.

A kihűlt habcsókot tegyük egy tálra.

Verjük fel a tejszínhabot is, majd egyenletesen kenjük rá a habcsókra, a szegélyein egy kis részt szabadon hagyva. 

Ezután tegyük rá ízlés szerinti elrendezésben az eperdarabokat, majd díszítsük néhány friss mentalevéllel, és már tálalhatjuk is.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük