Epres, joghurtos kevert süti pillanatok alatt: belesül a gyümölcs a puha tésztába

epressüti2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A magas sütitészta nagyon puha és omlós, másnapra sem szárad ki a sok-sok lédús epernek köszönhetően.

Bár nehéz megállni, hogy ne egye meg az ember az összes epret magában, sütiben is érdemes felhasználni, például ebben az egyszerű kevertben. A tésztája a joghurttól és a sok vajtól nagyon puha és omlós, a lédús epertől pedig édes, másnap sem szárad ki, úgyhogy rögtön egy nagy tepsivel süss belőle.

Ha felturbóznád a receptet, tegyél vaníliát és citromot is a sütibe. Mindkettő nagyon jól megy az eperhez: előbbiből kivonatot, de rudat is használhatsz, utóbbinak pedig a héját reszeld a tésztába. Az epret érdemes két részre osztani: a felét keverd a tésztába, a másik felét pedig szórd a tetejére.

Kisebb méretű tepsiben készítve (20x25 centi) szép magasra feljön a süti, de megsütheted nagyobban is, viszont akkor figyeld a sütőt, kevesebb idő is elég lesz neki.

Epres, joghurtos kevert süti

epressüti

Hozzávalók 20 szelethez:

  • 500 gramm eper
  • 160 gramm vaj
  • 150 gramm nádcukor
  • 3 darab tojás
  • 1.5 teáskanál vaníliakivonat
  • 125 gramm görög joghurt
  • 300 gramm liszt
  • 1 zacskó sütőpor
  • 1 csipet
  • 1 darab biocitrom
Recept idők

Elkészítés:

A vajat és a tojást vegyük ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűek legyenek.

Az eperről szedjük le a leveleket, majd mossuk meg, a nagyobbakat vágjuk félbe vagy negyedbe, a kisebbek maradhatnak egészben. 

Béleljünk ki sütőpapírral egy 20x25 centis tepsit. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A puha vajat és a cukrot keverjük habosra, majd adjuk hozzá egyesével a tojásokat. Mikor az összes tojást elkevertük a vajas masszában, öntsük hozzá a vaníliakivonatot is, végül keverjük bele a joghurtot.

Egy másik tálban keverjük össze az átszitált lisztet, a sütőport, a sót és a citrom reszelt héját. Adjuk a száraz hozzávalókat a nedveshez, fokozatosan adagoljuk, mindig keverjük el.

Az eper felét keverjük óvatosan a masszába, ne nagyon törjük össze, majd öntsük a tésztát az előkészített tepsibe. Az eper másik felét szórjuk a tészta tetejére, picit nyomkodjuk bele. 

Toljuk a tésztát a sütőbe 35-40 percre, akkor jó, mikor a teteje aranybarna és a széle elválik a tepsi falától. 

Porcukorral megszórva tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük