A spanyol bárok egyik kedvenc fogása: mi is a költői nevű Ensaladilla rusa?

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A spanyol bárok kínálatának örökös tagja, nagy örege, mely közvetlenül a krumplis tortilla mellett foglal helyet, nem más, mint az Ensaladilla rusa. A spanyol verzió az orosz hússalátához nagyon hasonlatos, csak nem hús, hanem hal és tengeri herkentyűk kerülnek bele.

Nem titkolom tovább, spanyol receptjeim nagy része Lolától származik. Lola, azaz Maria Dolores, egy apró, szőke hajú, spanyol nénike, aki, ha tudna magyarul, egész biztos olvasná a cikkeimet és büszkeséggel töltené el, hogy a kedvenc receptjeit megismeri a magyar olvasóközönség. 

z ábrándos tekintetű Lola az igazi spanyol háziasszony. Számára első a család, az unokái, a gyerekei, a mogorva férje. Egész nap tüsténkedik, főzés közben dudorászik, a barátnőivel trécsel, piacra jár, jótékonysági vásárt szervez. Imádni való jelenség, akire  mindig szeretettel gondolok. Noha már ezer éve nem találkoztunk mikor elkészítem a receptjeit mindig eszembe jut vidám alakja.

Az első, amit megosztott velem, az éppen az Ensaladilla rusa receptje volt. Szerintem isteni finom. Mondjuk az is igaz, hogy én akkora majonézrajongó vagyok, hogy azzal nekem bármit el lehet adni.

Mi az az Ensaladilla rusa?

Nem mintha bármi kivetnivaló lenne ebben az ételben. Zöldségek, krumpli, tojás, temérdek majonéz - és amitől igazán spanyolos lesz a kreáció - tengeri bigyók és halak harsány elegye. Mert ebben aztán minden van: tonhal, kagyló és még szardella is. Hálaistennek, ezek mind beszerezhetőek nálunk konzervformában, így az év bármely szakában elkészíthetjük ezt a remek kis salátát. A húsvéti asztalon is jól megállja a helyét. 

Íme, egy nagy klasszikus, az Ensaladilla rusa, ahogy Lola készíti.

Ensaladilla rusa

ensaladillarusa1.gif

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 1 kilogramm vegyes zöldség (fagyasztott)
  • 4 darab krumpli
  • 3 darab tojás
  • 3 darab tonhal (konzerv)
  • opcionális kagyló (konzerv)
  • opcionális szardella
  • 1 marék olajbogyó (magozott)
  • 400 gramm majonéz (házi vagy bolti)
Recept idők

Elkészítés:

A vegyes zöldséget a megpucolt krumplival feltesszük főni annyi vízben amennyi ellepi, és addig főzzük, míg a krumpli megpuhul. Ha a krumpli már puha, szűrjük le az egészet, majd csak a krumplikat törjük össze egy villával. Sózzuk.

A tojásokat bő, hideg vízben tegyük fel főni, és forrástól számított 8-10 perc alatt főzzük keményre. Ha letelt az idő, öntsük le a vizet róluk, és néhány percig pihentessük. Pucolás után reszeljük finomra őket.

Várjuk meg, amíg minden kihűl. Majd tegyük a vegyes zöldséget, az összetört krumplit, a reszelt tojásokat egy tálba. Adjuk hozzá a lecsöpögtetett tonhalkonzerveket, az olívabogyókat - egészben vagy fel is karikázhatjuk - és a majonéz ⅔ -át. Forgassuk össze finoman az egészet.

Szépen igazítsuk el a saláta tetejét. Fedjük be a maradék majonézzel. Tegyük a hűtőbe néhány órára. Tálalhatjuk kagylóval és szardellával megpakolva, esetleg egy kevés marinált paprikával, reszelt tojással, olajbogyóval.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon