Mandulavajas energiagolyó eperporba forgatva: látványos, egészséges és nagyon finom

StahlJudit MentesEdessegek Eprescover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A gluténmentes zabpelyhes golyócskák nem csak finomak, de a chia magnak köszönhetően igazi energiabombák is.

Ahogy én egy óriási csupor Nutellában szeretnék újjászületni, szerintem Hanna lányom egy hatalmas zsák liofilizált eperszeletben. Odavan az érett eper ízét többszörös koncentrációban nyújtó, fagyasztva szárított, cukor nélkül tartósított, vérpiros, vékony lapocskákért.

Ezért tavaly karácsonykor az egyik nagykertől rendeltem 1 kg liofilizált eperszeletet, és kis zacskónként becsomagoltam a fa alá. De hiába a nagyker, az ára így is húzós volt. És mivel elkerülhetetlen, hogy a kieszegetett zacskók alján megmaradjon egy kis eperpor, elkezdtem összegyűjteni, mert gyönyörűen lehet vele tortát díszíteni. Viszont Hanna nem a tortákért van oda, hanem inkább az eperporban meghempergetett, mandulavajas energiagolyókért.

Mentes édességek – A forradalmi desszertkönyv másként evőknek
Stahl Judit receptjeiből egy ország főz-süt majdnem két évtizede. Aztán jöttek sorban a kérdések: lehet-e GLUTÉN, TEJ és TOJÁS nélkül ugyanolyan finom, ínycsiklandó zamatokat elérni? Íme! A szabály az első perctől kezdve egyértelmű volt: csak semmi kompromisszum az ízekben. A könyv végén pedig Judit hasznos információi olvashatóak a táplálkozástan legkorszerűbb eredményeire támaszkodva. Feketén-fehéren, divatoktól (is) mentesen. 

Epres energiagolyó

StahlJudit MentesEdessegek EpresEnergiagolyocov

Hozzávalók 14 darabhoz

  • 6 dekagramm gluténmentes zabpehely
  • 1 evőkanál chia mag
  • 0.5 darab biocitrom reszelt héja
  • 10 dekagramm natúr mandulavaj
  • 2 evőkanál juharszirup
  • 1 dekagramm liofilizált eperpor (hempergetéshez)
Recept idők

Elkészítés:

A hozzávalókat kézzel összegyúrjuk egy tálban. Nem érdemes fakanállal finomkodni.

A masszából enyhén nedves kézzel 14 db diónyi méretű golyót formázunk.

Az eperport - ez porrá őrölt liofilizált eperszelet is lehet - beleszórjuk egy tálkába, és egymás után kétszer meghempergetjük benne a golyókat, hogy minél több tapadjon rájuk az ízes, gyönyörű „piros hóból”. Tálalásig lezárt dobozban tartjuk a hűtőben.

Fotó: Körmendi Imre

Ezt is szeretjük