Egyszerű, epres kevert süti kevés munkával: mutatós tortaként is helytáll

epres-kevert-suti2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Pihe-puha lesz a süti tésztája, ráadásul napok múlva sem szárad ki az epernek, joghurtnak és az olajnak köszönhetően.

Ha te is imádod az édes epret, ne csak magában falatozd, süteménybe sütve is isteni lesz, szaftossá teszi a tésztát. Az alábbi recept nagyon egyszerű, kezdők is összedobhatják, csak egybe kell keverni hozzá mindent, majd mehet is a sütőbe. 

A tészta – az eper mellett – az olajtól és a joghurttól lesz szaftos és puha, napok múlva sem szárad ki. Hogy a gyümölcs ne csak a süti tetején álljon meg, a tésztát több részletben érdemes a formába önteni, és közé eperdarabokat szórni.

A süti viszonylag magas hőfokon és sokáig sül, így ha azt látod, a teteje nagyon barna, de a közepe még nyers, fedd le alufóliával, úgy süsd tovább.

Epres kevert sütemény

epres-kevert-suti

Hozzávalók 10 szelethez

  • 500 g eper
  • 200 g cukor
  • 2 db tojás
  • 120 ml olaj
  • 1 db biocitrom
  • 250 g natúr joghurt
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 300 g liszt
  • 3 tk sütőpor
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Béleljük ki sütőpapírral egy 23 centis tortaforma alját, az oldalát vajazzuk ki.

Az epret tisztítsuk meg, a felét vágjuk egészen kis darabokra, a másik felét hagyjuk egészben. 

A lisztet, a sütőport és a sót keverjük össze egy nagy tálban. 

Egy másik tálban keverjük habosra a cukrot és a tojásokat, majd keverjük bele az olajat, a joghurtot, 60 ml citromlevet, a citrom héját és a vaníliát.

Keverjük egybe a száraz és a nedves hozzávalókat, míg csomómentes masszát nem kapunk.

A tészta felét öntsük az előkészített formába, szórjuk rá az apróra vágott epret. Öntsük rá a maradék tésztát, simítsuk el, majd a tetején rendezzük el az egész epreket.

Toljuk a sütőbe 45-50 percre, tűpróbával ellenőrizzük. Ha a teteje túlzottan megbarnul, fedjük le fóliával, úgy süssük tovább.

Hagyjuk 10 percig hűlni, majd porcukorral meghintve kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük