Puha és krémes vaníliatorta: a mutatós desszert bármilyen alkalomra tökéletes
A világ legcsodálatosabb tortája, mely a vanília kellemes aromájában tündököl. A puha tésztában és a selymes krémben is az dominál.
A legtöbb családban van egy bevált piskótarecept, amit mindig magabiztosan előkaphatsz a fiókból. Ezt érdemes nagy becsben tartani, így mindig garantált a siker. Most én is egy ilyet mutatok: a 7 tojásos piskóta szép nagyra emelkedik sütés közben, a tészta finom puha, bármilyen töltelékkel mennyei!
Az epres torta ízlés szerint alakítható: bátran hagyhatod csupaszon, bőven elég, ha a torta tetejére jut krém és gyümölcs bőséggel. Persze, ha szeretnéd, akkor az egész tortát befedheti a fehér krém. Hogy még izgalmasabb legyen, a torta külsejére szánt mascarponét ételfestékkel is feldobhatod. Ha szeretnéd, eper helyett málnával, cseresznyével vagy meggyel is kipróbálhatod a mascarponés tortát.
Piskóta:
A tojásokat válasszuk szét.
A tojásfehérjét a csipet sóval és a cukor felével verjük kemény habbá.
A tojássárgáját a maradék cukorral verjük fehéredésig.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd forgassuk egybe a sütőporral. Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját és a fehérjéből vert habot.
Az óvatosan egybekevert masszát simítsuk sütőpapírral bélelt tortaformába (24 cm). Ezután toljuk 160 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük tűpróbáig (körülbelül 40-50 perc).
A kész piskótát borítsuk sütőrácsra, és várjuk meg, hogy teljesen kihűljön. Ezután vágjuk fel 3-4 lappá.
Krém:
A habtejszínt a porcukor felével és a vaníliakivonattal verjük kemény habbá.
A mascarponéhoz adjuk hozzá a maradék porcukrot, majd a habtejszínnel forgassuk egybe.
Az epret mossuk meg és daraboljuk fel tetszés szerint.
Összeállítás:
Egy tésztalapot helyezzünk tálcára. Ezután habzsák vagy kanál segítségével tetszés szerint tegyünk a tésztalapra a töltelékből. (A töltésnél arra figyeljünk, hogy ugyanannyi krémet tegyünk a lapok közé, és arra is gondoljuk, hogyha a torta külsejét be szeretnénk vonni krémmel, maradjon rá!) A krémre tegyünk az eperdarabokból (az eper adagolásánál arra ügyeljünk, hogy a torta tetejére is maradjon), majd helyezzünk rá egy másik tésztalapot, és ismételjük meg a folyamatot addig, amíg összeáll a torta.
A torta tetejére mindenképp tegyünk a krémből és az eperből is, mert így sokkal mutatósabb a desszert. Ha szeretnénk, a torta oldalát is bevonhatjuk krémmel.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu