Duplacsokis muffin, amit tényleg egy óvodás is el tud készíteni
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Muffint tényleg bárki tud készíteni, de azért nem mindegy, mit tesz bele, hogyan és mennyit, mert még ezt az egyszerű süteményt is könnyű elrontani.
Az óvoda utáni éhségrohamokat érdemes véresen komolyan venni, és vagy felkészülten érkezni, vagy ha ez nem sikerült, azonnal cselekedni, mert komoly bajokat hozhatunk a saját fejünkre. Amikor nem úgy hozza az élet, hogy felszerelkezve érünk az oviba, a sarki pékséget vagyunk kénytelenek irányba venni.
Egy ovis választásai azonban nem mindig a legszerencsésebbek, így például a csinos szórócukorral pimpelt, ám belül száraz, fűrészporjellegű csokis muffinok tuti a kukában kötnek ki. Ilyenkor annyira szeretném megakadályozni a szemem előtt felrémlő jövőt, ahogy kiszaladnak a számon olyan mondatok, mint: "Inkább menjünk haza, és süssünk ilyet magunknak." És amikor kimondtam, már késő, az ötletet ováció övezi, haza kell menni és sütni kell.
Szerencsére ilyen muffint sütni tényleg nem nagy kaland, ha nem számítjuk az iszonyatos kupit, ami egy ovissal és egy bölcsissel való sütögetés után marad. Azért is jó műfaj ez, mert jól lehet egészségesebbé tenni, variálni. Itt például a fehér lisztet háromféle egészséges verzióval váltottam le, a cukor mennyiségét pedig egy körte segítségével csökkentettem.
Duplacsokis muffin
Hozzávalók 12 darabhoz
- 150 gramm teljes kiőrlésű liszt
- 50 gramm kókuszreszelék
- 70 gramm darált mandula
- 0.5 teáskanál só
- 6 evőkanál holland (cukrozatlan) kakaópor
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 3 darab tojás
- 2 deciliter tej
- 1 darab körte
- 1 deciliter olívaolaj
- 100 gramm méz
- 100 gramm étcsokoládé
Elkészítés:
A száraz alapanyagokat elkeverjük. A nedves alapanyagokat külön dolgozzuk össze, a körtét reszelve adjuk a tojáshoz, tejhez, olajhoz, mézhez. A két keveréket éppen csak összeforgatjuk, hogy ne legyenek benne száraz foltok. Egy muffinformát kibélelünk kis kapszlikkal, vagy alaposan kivajazunk-kilisztezünk, és mindegyik mélyedést háromnegyedéig töltjük. A csokoládét apróra törjük, beleszórjuk. 180 fokosra előmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt sülnek ki.
Fotók: Ács Bori/Sóbors