Ilyen a lecsó, amikor a franciák készítik: degeszre eheted magad, akkor sem hízol
Eredeti francia lecsó, avagy ratatouille
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Sűrű leves, híg főzelék, vagy mi is az az étel, amit a menzán mindig sütemény követ? Az egytálételek a világ összes konyhájában előfordulnak valamilyen formában, a hagyományos hazai gasztronómia pedig különösen épít rájuk. A legtöbb egytálétel másnap is jó, nehéz őket elrontani, így bátran fogjatok hozzá elkészítésükhöz!
A francia lecsó - eredeti nevén: ratatouille (ejtsd: ratatuj) a fűszerezésen kívül leginkább abban különbözik a hagyományos magyar lecsótól, hogy nem szalonnazsíron, hanem olívaolajon indítjuk, és ettől különösen friss ízt kap. A paprika és a paradicsom mellett pedig cukkini, padlizsán, sőt, akár gomba is mehet bele, bár ez utóbbi egyáltalán nem követelmény. Végül pedig: nem kerül bele sem füstölt kolbász, sem tojás, semmiféle állati fehérje, így a vegetáriánusok, vegánok is fogyaszthatják.
Ez persze bizonyos szempontból tényleg szomorú, hogy semmitől sem kapja meg azt a csodálatos, füstölt ízt, amitől minden sokkal-sokkal finomabb lesz, de hát ez egy másik étel, ebbe bele kell nyugodni. Kárpótol viszont a többi zöldség íze.
Így készül az eredeti francia lecsó
Aki látta a L'ecsó című animációt, az pontosan tudja, hogy hogyan készül a ratatouille. Bejön Anton Ego az étterembe a vitriolba mártott tollával, és annyit akar, hogy nyűgözzék le. Kicsi Remi pedig azt találja ki, hogy lecsót főz neki, karikára szeleteli a zöldségeket, egyet rottyant rajta, és kész, amitől Egónak akkora flas back-je támad, hogy rögtön betársul a patkány és barátja új éttermébe. Nem rossz étel a ratatouille, maradjunk abban.
Eredeti francia lecsó (Ratatouille)
Hozzávalók 6 adaghoz
- 9 evőkanál olívaolaj
- 2 darab lilahagyma felaprítva
- 2 darab fokhagyma gerezd
- 3 darab piros/sárga/zöld kaliforniai paprika kimagozva, nagyobb darabokra vágva
- 2 darab padlizsán nagyobb darabokra vágva
- 4 darab cukkini nagyobb darabokra vágva
- 1 kilogramm paradicsom meghámozva vagy szezonon kívül 3 doboz hámozott paradicsom konzerv
- 4 deciliter víz
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál majoranna
- 1 csomag petrezselyem
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál bors
- 1 evőkanál vörösbor ecet (opcionális)
Elkészítés:
Jöhet a paprika, a padlizsán és a cukkini, ezeket újabb néhány percig pirítsuk kevergetve, amíg egy kis színt kapnak.
Ekkor menjen bele a paradicsom, a víz és a fűszerek. Alapos keverés után lassú tűzön főzzük egy órát.
Ha elkészült, keverjük bele a maradék olívaolajat, és igazítsunk a fűszerezésen, ha kell.