Csokoládé ganache: egyetlen recept, amivel sokféle desszertet elkészíthetsz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Sütőtökös keksz csokidarabkákkal: puha és szaftos a tésztája
Ropogós
Omlós, gluténmentes keksz perzsa recept szerint: csicseriborsó az alapja
Így készíts sütőtökpürét: lefagyasztva sokáig használhatod
Fahéjas biscotti: olasz keksz őszi kivitelben
Káposztaágyon sült csirkecomb: tökéletes őszi lakoma egyszerűen
12 konyhai eszköz, amit érdemes időben lecserélned: a fakanál sem örök életű
A csokoládé ganache az az alaprecept, ami elképesztően előkelően és bonyolultan hangzik, de valójában pofonegyszerű. Azért hasznos megismerni és megtanulni, mert rengeteg süteményhez és édességhez felhasználható.
Két alapanyag vegyítéséről van itt valójában szó, ez a kettő pedig a csokoládé és a tejszín. A csokiganache minden trüffel alapja, a legjobb tortabevonó és a legalapvetőbb vajas krémek kiindulási pontja is egyben.
Mint minden nagyon egyszerű receptnél, itt is az alapanyagok minőségén áll vagy bukik minden. A csokoládé akkor jó, ha magas kakaótartalmú és nincs benne adalékanyag, a tejszín pedig akkor, ha a lehető legfrissebb és a legmagasabb a zsírtartalma.
A jó minőségű alapok fajtáját viszont lehet változtatni, készülhet ganache fehér-vagy tejcsokoládéból is például. Főzőtejszínek, dobozos növényi megoldások kíméljenek.
A recept és a technológia is nagyon egyszerű, csinálni pedig valódi gyönyörűség. Kevés szebb dolog van annál, mint amikor a forró tejszínben lassan elolvad a csokoládé, majd a két külön elem egy krémmé válik.
Csokoládé ganache
Hozzávalók 4 adaghoz
- 100 gramm étcsokoládé
- 1 deciliter zsíros tejszín
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Sóbors