Ezersziget öntet házilag: nincs benne semmilyen adalékanyag
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
Az Ezersziget öntet tipikusan olyan recept, amiből ha százat megnézek, akkor százfélét olvasok. Egyetlen egy egyforma sincs köztük, de azért vannak olyan közös pontok, amik vissza-visszatérnek.
Éppen ezért nem állítom, hogy ez a recept az eredeti, sőt. Nem is tudom, hogy beszélhetünk-e eredetiről. Viszont annyi biztos, hogy ízélményben nem okoz majd csalódást.
A közös pontok
Ezek az elemek szinte mindegyik receptben feltűnnek: majonéz, ketchup vagy paradicsomsűrítmény, chili, uborka, fokhagyma és vöröshagyma. A receptek 90%-ában állandó tényező a tojás is. Mi az, ami csak némelyikben fordul elő? Ecet, cukor, mustár, pirospaprika, joghurt.
Ez a recept minden közös pontot magában foglal, de cukor és ecet is van benne, csak éppen más formában. Ugyanis az autentikusabb receptekbe nem egyszerűen uborka, hanem sweet pickle relish, vagyis uborkadzsem kerül, ami eleve édesen és ecetesen készül. Ennek a receptjét itt olvashatjátok. A pirospaprika ízben nem, inkább színben ad hozzá az öntethez, de szerintem a ketchup és a chili már bőven elég; mustárt akkor érdemes beletenni, ha túl édeskés a mi ízlésünknek; joghurtot pedig akkor, ha túl tömény.
Hogyan lesz adalékanyagmentes?
Úgy, hogy mindent házilag készítünk el, beleértve a ketchupot és a majonézt is. Persze, ha időszűkében vagyunk, akkor készíthetjük jobb minőségű boltival is, még akkor is jobban járunk, mintha a mindenféle adalékanyaggal telenyomott kész öntetet vettük volna meg.
Ezersziget öntet
Hozzávalók 1 adaghoz
- 1 gerezd fokhagyma
- 0.25 teáskanál só
- 0.75 bögre házi majonéz
- ízlés szerint chiliszósz (erősségétől függően)
- 2 evőkanál házi ketchup
- 1 fej vöröshagyma
- 2 teáskanál uborkadzsem (recept a szövegben)
- ízlés szerint bors
- 1 darab tojás
Elkészítés:
Keverjünk össze minden hozzávalót, a chiliszószból annyit tegyünk, hogy kicsit csípős legyen, de ne domináljon. Letakarva tegyük a hűtőbe, körülbelül 2 napon belül fogyasszuk el, bármilyen salátához szuperül passzol.
Fotó: Getty Images