Pufi amerikai palacsinta növényi hozzávalókból: isteni édes reggeli

Amerikai-palacsinta-vegan-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mindig jó, ha van a tarsolyodban egy megbízható amerikaipalacsinta-recept: nemcsak a hétvégi ráérősebb reggelik sztárja lesz, de bármikor összedobhatod, ha épp desszertre vágysz.

Ha szereted a klasszikus amerikai palacsintát, akkor ezért a változatáért is odáig leszel: nem tartalmaz sem tejterméket, sem pedig tojást, mégis ugyanolyan kényeztető fogás, mint az állati eredetű hozzávalókkal készülő verzió. Ha eleged van a lapos, elázott és ízetlen palacsintákból, akkor igazi felüdülés lesz ez a recept. A hagyományos receptekben használatos aludttej vagy író helyett ebben az esetben egy növényi italból készült alternatívát próbálhatsz ki.

Mindehhez csupán szójaitalt és kevés citromlevet kell összekeverned. Ha ugyanis savval (citromlével vagy ecettel) kevered össze, a szójaital a magas fehérjetartalma miatt besűrűsödik. A tökéletes tésztához az író mellett vegán tejfölre is szükség lesz, hiszen azáltal jön létre az ikonikus roppanós külső a lágy belsővel.

Vegán amerikai palacsinta

Amerikai-palacsinta-vegan

Hozzávalók 10 darabhoz

  • 110 g vegán tejföl
  • 1.5 ek citromlé
  • 400 ml szójaital
  • 250 g finomliszt
  • 1 ek sütőpor
  • 0.5 tk
  • 2 ek cukor
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 40 g növényi vajhelyettesítő vagy kókuszolaj
  • olaj a sütéshez
  • juharszirup, gyümölcsök a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagyobb tálban keverjük a szójaitalhoz a citromlevet, és hagyjuk, hogy 1-2 perc alatt besűrűsödjön. Ez lesz az „író”.

Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a sót és a cukrot.

Keverjük a vegán tejfölt és a vaníliát az időközben besűrűsödött íróhoz, és kézi mixer segítségével, alacsony fokozaton dolgozzuk teljesen simára.

Olvasszuk fel a növényi vajhelyettesítőt (vagy kókuszolajat), azt is keverjük a folyékony hozzávalókhoz, majd az egészet öntsük a lisztes keverékhez. Egy spatula vagy fakanál segítségével egységesítsük a masszát, de miután összeállt, hagyjuk abba a keverést. Nem baj, ha kisebb-nagyobb csomók maradnak benne.

Pihentessük a masszát 10 percig: ezalatt egy nagyon sűrű, levegős massza képződik belőle, ami leginkább a kovászhoz hasonlít. Pihentetés után már ne keverjük meg, mert elszöknek a buborékok, és lapos lesz a palacsintánk.

Egy teáskanálnyi olajjal hevítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt, majd kanalazzunk bele kis merőkanálnyi mennyiségeket a tésztából. Az első oldalukat süssük 2-2,5 percig, vagy amíg aranybarnák nem lesznek, majd óvatosan fordítsuk meg, és süssük további fél percig. 

Szedjük őket tányérra, és melegen, juharsziruppal és friss gyümölcsökkel tálaljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük