![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mennyei fahéjas babka: az omlós kelt tészta is megér egy misét
![fahéjasbabka](https://kep.index.hu/1/0/4163/41634/416347/41634728_3178188_05769e80780d437e053de43e7a2dbf6a_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ha szereted a kalácsot, mindenképp próbáld ki a babkát is, nem csak mutatós, nagyon finom is a foszlós sütemény.
A babka, a jeruzsálemi kalács, eredetileg rengeteg csokival készül, de mára számtalan formában készítik. Ha nincs kedved a kelt tésztával bíbelődni, használj leveles tésztát, érdemes kipróbálni mákosan is. Az alábbi verzióban fahéjas-vajas a töltelék, akik szeretik a melegítő fűszer ízét és illatát, garantáltan imádni fogják.
A foszlós tészta is megér egy misét, vaj is kerül bele, nagyon puha és omlós lesz a végeredmény. Ha igazi fahéjrajongó vagy, a tésztába is keverhetsz egy keveset a fűszerből.
A babka tetejét cukorszirup borítja, még forrón locsold meg a kalácsot a mázzal, úgy magába szívja az édes öntetet.
Fahéjas babka
![fahéjasbabka2](https://kep.index.hu/1/0/4163/41634/416347/41634768_36fceda2108272fa46577a0413034fd8_wm.jpg)
Hozzávalók 12 szelethez
Tészta:
- 260 gramm liszt
- 0.5 tk fahéj
- 40 gramm cukor
- 1 tk porélesztő
- 1 csipet só
- 1 kisebb darab tojás
- 1 darab tojássárgája
- 80 ml tej (meleg)
- 45 gramm vaj
Töltelék:
- 70 gramm vaj
- 70 gramm barna cukor
- 1 evőkanál fahéj
Tetejére:
- 60 milliliter víz
- 60 gramm cukor
Elkészítés:
A lisztet, a fahéjat, a cukrot, az élesztőt és a sót keverjük össze egy tálban. Adjuk hozzá a tojásokat, a kézmeleg tejet és a puha, kockákra vágott vajat, majd kezdjük el összedolgozni a tésztát, addig dagasszuk, míg gombóccá nem áll össze. Lágy és picit ragacsos lesz a tészta, ez nem baj. Takarjuk le a tálat, majd tegyük félre a tésztát 1-2 órára, míg a duplájára nem nő.
Vajazzunk ki egy 23x13 centis kenyérsütő formát.
A töltelékhez keverjük össze a puha vajat a barna cukorral és a fahéjjal, kenhető masszát kell kapnunk.
A tésztát egy lisztezett felületen nyújtsuk 30x40 centiméteres téglalappá, majd kenjük rá a fahéjas krémet, hogy mindenhol bevonja. A hosszabb oldalától kezdve tekerjük fel a tésztát, a végeit nyomkodjuk össze, a szélét is tapogassuk le, hogy ne nyíljon szét.
Egy éles késsel hosszában vágjuk félbe a babkát úgy, hogy az egyik végén ne vágjuk át teljesen, egy ponton maradjon egyben. Az így kapott két rudat kezdjük el összefonni úgy, hogy a vágott felük nézzen felfelé, így a töltelék kívülről is látható lesz. Felváltva húzzuk át egyiket a másik felett.
Óvatosan tegyük át a babkát az előkészített formába. Fedjük le, majd tegyük félre 1 órára, míg a duplájára nem nő.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Toljuk a babkát a sütőbe 35-40 percre, míg aranybarna nem lesz a teteje.
Amíg sül a babka, melegítsük össze a vizet és a cukrot, míg utóbbi el nem olvad teljesen. Kenjük meg a forró babka tetejét a cukorsziruppal, majd hagyjuk, míg langyosra nem hűl, utána fordítsuk ki a formából.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!