Mennyei fahéjas babka: az omlós kelt tészta is megér egy misét

fahéjasbabka
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha szereted a kalácsot, mindenképp próbáld ki a babkát is, nem csak mutatós, nagyon finom is a foszlós sütemény.

A babka, a jeruzsálemi kalács, eredetileg rengeteg csokival készül, de mára számtalan formában készítik. Ha nincs kedved a kelt tésztával bíbelődni, használj leveles tésztát, érdemes kipróbálni mákosan is. Az alábbi verzióban fahéjas-vajas a töltelék, akik szeretik a melegítő fűszer ízét és illatát, garantáltan imádni fogják.

A foszlós tészta is megér egy misét, vaj is kerül bele, nagyon puha és omlós lesz a végeredmény. Ha igazi fahéjrajongó vagy, a tésztába is keverhetsz egy keveset a fűszerből.

A babka tetejét cukorszirup borítja, még forrón locsold meg a kalácsot a mázzal, úgy magába szívja az édes öntetet.

Fahéjas babka

fahéjasbabka2

Hozzávalók 12 szelethez

Tészta:

  • 260 gramm liszt
  • 0.5 tk fahéj
  • 40 gramm cukor
  • 1 tk porélesztő
  • 1 csipet
  • 1 kisebb darab tojás
  • 1 darab tojássárgája
  • 80 ml tej (meleg)
  • 45 gramm vaj

Töltelék:

  • 70 gramm vaj
  • 70 gramm barna cukor
  • 1 evőkanál fahéj

Tetejére:

  • 60 milliliter víz
  • 60 gramm cukor
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet, a fahéjat, a cukrot, az élesztőt és a sót keverjük össze egy tálban. Adjuk hozzá a tojásokat, a kézmeleg tejet és a puha, kockákra vágott vajat, majd kezdjük el összedolgozni a tésztát, addig dagasszuk, míg gombóccá nem áll össze. Lágy és picit ragacsos lesz a tészta, ez nem baj. Takarjuk le a tálat, majd tegyük félre a tésztát 1-2 órára, míg a duplájára nem nő.

Vajazzunk ki egy 23x13 centis kenyérsütő formát. 

A töltelékhez keverjük össze a puha vajat a barna cukorral és a fahéjjal, kenhető masszát kell kapnunk. 

A tésztát egy lisztezett felületen nyújtsuk 30x40 centiméteres téglalappá, majd kenjük rá a fahéjas krémet, hogy mindenhol bevonja. A hosszabb oldalától kezdve tekerjük fel a tésztát, a végeit nyomkodjuk össze, a szélét is tapogassuk le, hogy ne nyíljon szét. 

Egy éles késsel hosszában vágjuk félbe a babkát úgy, hogy az egyik végén ne vágjuk át teljesen, egy ponton maradjon egyben. Az így kapott két rudat kezdjük el összefonni úgy, hogy a vágott felük nézzen felfelé, így a töltelék kívülről is látható lesz. Felváltva húzzuk át egyiket a másik felett. 

Óvatosan tegyük át a babkát az előkészített formába. Fedjük le, majd tegyük félre 1 órára, míg a duplájára nem nő.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Toljuk a babkát a sütőbe 35-40 percre, míg aranybarna nem lesz a teteje.

Amíg sül a babka, melegítsük össze a vizet és a cukrot, míg utóbbi el nem olvad teljesen. Kenjük meg a forró babka tetejét a cukorsziruppal, majd hagyjuk, míg langyosra nem hűl, utána fordítsuk ki a formából.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük