Melengető, fahéjas almakrémleves – Megfűszerezi az ünnepet

karácsonyi almaleves cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A gyümölcsleves is öltözhet ünnepi köntösbe, téli gyümölccsel és izgalmas fűszerekkel ízesítve mennyei lesz.

A karácsonyi ünnepi asztalon a megszokott fogások mellett tökéletesen elfér egy finom gyümölcsleves is, főleg, ha téliesre szabod. Az alma, bár egész évben kapható, mégis ilyenkor van szezonja, ráadásul nagyon jól illik hozzá a melengető fahéj. Egyáltalán nem baj, hogy hidegen kínálod, kifejezetten jól fog esni a többi fogás mellett. A gyümölcslevest egyébként desszertként is szervírozhatod. 

Ha valami igazán különlegesre vágysz, akkor készítsd el ezt a mandarinkrémlevest, amelyet whiskyvel bolondíthatsz meg, persze ezt csak szigorúan felnőtteknek kínáld. A fehéj nemcsak az almához, hanem a szilvához is illik, az őszi gyümölcsből készült leves hidegen és melegen is nagyon izgalmas. 

Az almalevest is kínálhatod melegen is, a lényeg, hogy a fűszerek intenzív íze érvényesüljön benne. 

Fahéjas almakrémleves

almakrémleves

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 4 darab alma (piros)
  • 0.5 darab citrom leve
  • 4 evőkanál barna cukor
  • 2 evőkanál méz
  • 1 liter víz
  • 1 darab fahéj (rúd)
  • 1 kávéskanál szegfűszeg
  • 100 milliliter tejszín
  • 1 evőkanál keményítő
Recept idők

Elkészítés:

Az almákat hámozzuk meg, vegyük ki a magházukat, és kockázzuk fel őket. Tegyük egy edénybe, és locsoljunk rájuk citromlevet. 

Egy edényben olvasszuk meg a cukrot és a mézet, karamellizáljuk, vigyázva, hogy ne kapjon le, akkor jó, mikor aranybarna. Tegyük rá az almát. Jól forgassuk össze, hogy mindenhol bevonja a karamell, majd öntsük rá a vizet. Tegyük bele a fahéjrudat, a szegfűszeget, takarjuk le, és főzzük 20 percig közepes lángon. Vegyük ki belőle a fahéjrudat. Botmixerrel pürésítsük.

A tejszínt és a keményítőt keverjük össze, majd öntsük a levesbe, folyamatosan kevergetve várjuk meg, amíg felforr, majd vegyük le a tűzről. Várjuk meg, amíg kihűl, és tálalásig tegyük hűtőbe.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük