
Krémes fehér lasagne csirkemellel: sokkal selymesebb a szósz

Ha nem bírja a gyomrod a paradicsomos szószokat, akkor sem kell lemondanod az olasz klasszikusról, csak csavarj egyet a recepten, készítsd fehér mártással.
A lasagne minden formában mennyei, a klasszikus bolognai ragus mellett érdemes kipróbálni a fehér változatát is. Darált disznó- vagy marhahús helyett csirkemell gazdagítja a szószt, paradicsom helyett pedig tejszínes besamel és ricotta teszi krémessé az összhatást.
Igaz, több részfolyamatból áll a lasagne elkészítése, elő kell főzni a tésztát és a húst, illetve a besamelt is össze kell állítani, egyik mozzanat sem bonyolult, bátran állj neki. Hogy picit frissebb legyen az összhatás, a tejszínes-sajtos szószba spenót és petrezselyem kerül, sokat fognak dobni a végeredményen. A sajtokkal is bánj bőkezűen, minél többféle kerül bele, annál finomabb lesz.
Fehér lasagne csirkemellel

Hozzávalók 12 szelethez
Alap:
- 12 darab lasagnelap
- 900 gramm csirkemellfilé
Besamel:
- 2 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 5 dkg vaj
- 40 gramm liszt
- 750 ml alaplé (csirke)
- 250 ml tejszín
- 140 gramm friss spenót
- ízlés szerint só, bors
- 3 gerezd fokhagyma
Sajtszósz:
- 400 gramm ricotta
- 1 darab tojás
- 2 ek petrezselyem (friss)
- 25 gramm parmezán
- 30 dkg mozzarella
Elkészítés:
A lasagnelapokat főzzük enyhén sós, lobogó vízben al dentére, majd szűrjük le, öblítsük át hideg vízzel. A csirkemellfilét főzzük puhára vízben vagy alaplében, majd szedjük szálaira vagy kockázzuk.
Közben a hagymákat hámozzuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze. A spenótot mossuk meg, vágjuk nagyobb darabokra.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Forrósítsunk olívaolajat egy lábasban, majd dobjuk rá a hagymát. Dinszteljük puhára pár perc alatt. Adjuk hozzá a vajat, majd amikor elolvadt, szórjuk rá a lisztet. 2-3 percig kevergessük, majd amikor világosbarna lett, öntsük fel az alaplével és a tejszínnel. Folyamatos kevergetés mellett főzzük, míg besűrűsödik, majd sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a spenótot, keverjük bele. Húzzuk le a tűzről a szószt.
A sajtszószhoz keverjünk össze minden hozzávalót, de a reszelt mozzarellából tegyünk félre 10 dekagrammot.
Összeállítás:
Öntsünk egy kevés besamelt egy 23x33 centis tepsi aljára. Tegyünk bele 4 lapot. Kanalazzuk rá a sajtszósz felét, a csirke felét és a besamel harmadát. Ezt ismételjük meg még egyszer. Utána tegyük le a maradék 4 tésztát, majd öntsük rá a maradék besamelt. Szórjuk rá a maradék sajtot.
Fedjük le a lasagnét fóliával, majd toljuk a sütőbe 45 percre. Utána vegyük le róla a fóliát, tegyük vissza még 10 percre, míg a sajt megpirul.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!