Krémes fehér lasagne csirkemellel: sokkal selymesebb a szósz

fehérlasagne
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha nem bírja a gyomrod a paradicsomos szószokat, akkor sem kell lemondanod az olasz klasszikusról, csak csavarj egyet a recepten, készítsd fehér mártással.

A lasagne minden formában mennyei, a klasszikus bolognai ragus mellett érdemes kipróbálni a fehér változatát is. Darált disznó- vagy marhahús helyett csirkemell gazdagítja a szószt, paradicsom helyett pedig tejszínes besamel és ricotta teszi krémessé az összhatást. 

Igaz, több részfolyamatból áll a lasagne elkészítése, elő kell főzni a tésztát és a húst, illetve a besamelt is össze kell állítani, egyik mozzanat sem bonyolult, bátran állj neki. Hogy picit frissebb legyen az összhatás, a tejszínes-sajtos szószba spenót és petrezselyem kerül, sokat fognak dobni a végeredményen. A sajtokkal is bánj bőkezűen, minél többféle kerül bele, annál finomabb lesz. 

Fehér lasagne csirkemellel

fehérlasagne2

Hozzávalók 12 szelethez

Alap:

  • 12 darab lasagnelap
  • 900 gramm csirkemellfilé

Besamel:

  • 2 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 dkg vaj
  • 40 gramm liszt
  • 750 ml alaplé (csirke)
  • 250 ml tejszín
  • 140 gramm friss spenót
  • ízlés szerint só, bors
  • 3 gerezd fokhagyma

Sajtszósz:

  • 400 gramm ricotta
  • 1 darab tojás
  • 2 ek petrezselyem (friss)
  • 25 gramm parmezán
  • 30 dkg mozzarella
Recept idők

Elkészítés:

A lasagnelapokat főzzük enyhén sós, lobogó vízben al dentére, majd szűrjük le, öblítsük át hideg vízzel. A csirkemellfilét főzzük puhára vízben vagy alaplében, majd szedjük szálaira vagy kockázzuk. 

Közben a hagymákat hámozzuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze. A spenótot mossuk meg, vágjuk nagyobb darabokra.

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. 

Forrósítsunk olívaolajat egy lábasban, majd dobjuk rá a hagymát. Dinszteljük puhára pár perc alatt. Adjuk hozzá a vajat, majd amikor elolvadt, szórjuk rá a lisztet. 2-3 percig kevergessük, majd amikor világosbarna lett, öntsük fel az alaplével és a tejszínnel. Folyamatos kevergetés mellett főzzük, míg besűrűsödik, majd sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a spenótot, keverjük bele. Húzzuk le a tűzről a szószt.

A sajtszószhoz keverjünk össze minden hozzávalót, de a reszelt mozzarellából tegyünk félre 10 dekagrammot.

Összeállítás:

Öntsünk egy kevés besamelt egy 23x33 centis tepsi aljára. Tegyünk bele 4 lapot. Kanalazzuk rá a sajtszósz felét, a csirke felét és a besamel harmadát. Ezt ismételjük meg még egyszer. Utána tegyük le a maradék 4 tésztát, majd öntsük rá a maradék besamelt. Szórjuk rá a maradék sajtot.

Fedjük le a lasagnét fóliával, majd toljuk a sütőbe 45 percre. Utána vegyük le róla a fóliát, tegyük vissza még 10 percre, míg a sajt megpirul.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük