Szaftos bolognai lasagne – A besameltől még krémesebb lesz

lasagnecover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egy igazi olasz remekmű, amit egy tepsiben vagy jénai tálban tökéletesre készíthetünk. Tartalmas fogás, nehéz vele mellényúlni, a család minden tagja imádni fogja!

A bolognai az a paradicsomos, darált húsban gazdag ragu, amiért az egész világ megőrül. Kivéve én. Nem is magamnak szoktam készíteni, mindig a testvéremet lepem meg vele, akinek ez az egyik kedvenc étele. A bolognai szószomat változatosan szoktam felhasználni, klasszikus módon tálalom spagettivel, vagy bagettre kenve, alaposan megszórva sajttal melegszendvicset sütök belőle, de a híres lasagne-met is ezzel készítem.

A lasagne nem egy bonyolult recept, egyedül a blognai raguval gyűlhet meg a bajunk. Hogy miért? Az eredeti bolognainál körülbelül 3 óra szükséges a tökéletes szósz elkészítéséhez. Nem egy kész bolti mártást dobunk a húsra, szigorúan betartjuk a hagyományos receptet, ami megköveteli az időt. Persze könnyű ezt kimondani, az én receptem sem 3 órás, de igényli az odafigyelést, szóval, ne hagyjuk magára a ragut, nehogy odaégjen a hús. A szaftos szószunkat a besamel és a sajt teszi még ellenállhatatlanabbá.

Ettől a fogástól egy kicsit mind olyanok leszünk, mint Garfield, lustán és elégedetten adjuk át magunkat a délutáni sziesztának.

Bolognai lasagne

lasagnect

Hozzávalók 6 személyre

A raguhoz:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 darab angol zeller
  • 2 darabb sárgarépa
  • 50 dekagramm darált sertéshús (comb vagy lapocka)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint
  • szerint bors
  • 250 milliliter víz
  • 500 milliliter passata (passzírozott paradicsom)
  • kevés olaj
  • 14 darab lasagne-tészta
  • 80 gramm reszelt parmezán

A besamelhez:

  • 75 gramm vaj
  • 75 gramm liszt
  • 800 milliliter tej
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát apró kockákra vágjuk, a sárgarépát és az angol zellert nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ezt a hármast edénybe dobjuk, kevés olajon, közepes lángon lepirítjuk a zöldségeket, ez körülbelül 15 percet vesz igénybe. Ezután a darált hús kerül a zöldségekre, plusz az aprított fokhagyma, sóval és borssal fűszerezzük a készülő ragut. Megvárjuk, míg a darált hús is lepirul, ha ez megvan, a passzírozott paradicsom és a víz is az edénybe kerül.  Alacsony lángon főzzük a szószunkat körülbelül 40-45 percig. 

A besamelmártás következik: a vajat közepes lángon, egy edényben megolvasztjuk, utána hozzáadjuk a lisztet, habverő segítségével folyamatosan kevergetjük, ügyeljünk rá, hogy ne legyen csomós és ne kapjon oda. 1-2 perc után elkezdjük felönteni tejjel, miközben továbbra is kevergetjük a mártásunkat. A kész mártásból olyan 100-150 millilitert kimérünk, és hozzáadjuk a bolognai raguhoz, amivel szépen egybekeverjük.

Innentől kezdve csupa móka a lasagne összeállítása. Vegyünk elő tepsit vagy jénait, amibe belepakoljuk ezt a szaftos csodát. Először is a tepsit/jénait kenjük ki olajjal, majd a besamelmártás felét ezen oszlassuk el, erre pakoljuk rá a lasegne-tésztát, aminek a tetejére a bolognai ragu és parmezán sajt kerül, majd ismét tészta, ragu, sajt. Ezt addig ismételjük, míg a tészta el nem fogy, körülbelül három rétegből fog állni. Tésztával, a megmaradt besamelmártással és sajttal zárjuk a lasegne-t. 25-35 percig 180 fokos sütőben szép aranybarnára sütjük. Tálalás előtt tanácsos várni 15-20 percet, hogy szépen tudjuk szeletelni ezt a finomságot.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük