![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Selymes, boros fehérbableves: olyan laktató, mint egy főzelék
![fehérbableves](https://kep.index.hu/1/0/3109/31090/310900/31090011_2387263_4ba87681de7ae78eee1973d3e86a9eb5_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Csak pár hozzávalóra van szükség, mégis izgalmas, pikáns, egyáltalán nem mindennapi lesz a végeredmény.
A bableves már önmagában is elképesztően laktató, de pürésítve, ennyi babból készítve valóságos főétel válik belőle. A fehérbor adja meg a pikantériáját, a kókusztej vagy tejszín pedig lágyítja, könnyedebbé teszi a sűrű babos levest. A kókusztej nem csak akkor jó választás, ha laktózérzékenyek vagyunk, egy kis plusz édeskés ízt is ad az ételnek, érdemes kísérletezni vele.
Zöldfűszerek közül semmiképp ne hagyjuk ki a rozmaringot, nagyon jól illik a babhoz, ráadásul a nagyobb szupermarketekben egészen biztosan találunk dobozos, friss változatot belőle.
Fehérbableves
![fehérbableves2](https://kep.index.hu/1/0/3109/31090/310900/31090023_7a9a76882123cd152ab642f04f860806_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 125 milliliter szürkebarát fehérbor
- 1 kisebb darab hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 450 gramm fehérbab (cannellini)
- 2 teáskanál friss rozmaring
- 2 teáskanál friss petrezselyem
- ízlés szerint só, bors
- 1 liter alaplé
- 125 milliliter kókusztej/tejszín
Elkészítés:
A hagymát, fokhagymát vágjuk apróra. A borral együtt tegyük őket egy lábosba, közepes lángon főzzük, míg a hagymák átlátszóak nem lesznek.
Adjuk hozzá a babot, a zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk. Így főzzük 5 percig, közben folyamatosan kevergessük.
Adjuk hozzá az alaplevet, ha forr, vegyük alacsony lángra, gyöngyözve, fedő nélkül főzzük 20 percig.
Húzzuk le a tűzről, botmixerrel pürésítsük. Ha selymes és egynemű, tegyük vissza a tűzre, keverjük bele a kókusztejet vagy tejszínt, azzal együtt is főzzük még 5 percig. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!