Krémes fehérbabos mártogatós: a sült póréhagyma a lelke

babos-martogatos
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A babos-hagymás krémet kend friss, ropogós kenyérre, így egy elképesztően finom és tartalmas szendvicset kapsz.

Egy szendvicskrém is lehet laktató és valódi ízbomba, az alábbi babos recept mindkét követelménynek megfelel. Az alapját krémesre sült póréhagyma és fehérbab adja, amit egy selymes szósz, konkrétabban egy fehérboros besamelmártás ölel körül.

A babos mártogatós ötletadója ismét a TikTok volt, ott találkoztam ennek a receptnek a vegán és rozmaringgal fűszerezett változatával. Hogy krémesebb legyen, én tejjel és parmezánnal dolgoztam, a besamelhez pedig fehér borsot és szerecsendiót adtam, de ha valamilyen oknál fogva nem eszel tejterméket, készítsd növényi itallal és sörélesztőpehellyel.

Fehérbabos-hagymás mártogatós

babos-martogatos2

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 4 darab póréhagyma
  • 4 ek olaj
  • 2 ek liszt
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 300 ml tej
  • 100 ml száraz fehérbor
  • 1 nagy csipet fehér bors
  • 1 nagy csipet szerecsendió
  • 3 ek parmezán
  • 800 g fehérbab (konzerv)
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

A póréhagymák zöld leveleit (ahol már szétágazik) és végeit vágjuk le, majd tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Locsoljunk rájuk 1-2 ek. olajat, majd toljuk őket a sütőbe kb. 35-40 percre, míg kívülről aranybarnák nem lesznek.

Amíg sül a hagyma, készítsük el a szószt. A fokhagymákat pucoljuk meg, reszeljük le. 

Forrósítsunk 2 ek. olajat egy nagy, széles, sütőbe is betehető serpenyőben, majd dobjuk rá a fokhagymát, fél perc múlva pedig szórjuk rá a lisztet. Keverjük egybe, majd 1 perc után öntsük fel a fehérborral. Mikor összeállt egy masszává, fokozatosan adagolva, folyamatos kevergetés mellett öntsük fel a tejjel. Alacsony lángon főzzük, közben kevergessük, míg besűrűsödik. Ekkor sózzuk, fehér borsozzuk, szerecsendióval ízesítük. Végül keverjük bele a parmezánt. Húzzuk le a tűzről.

A póréhagymákat vágjuk hosszában félbe, kanalazzuk ki a krémesre sült húsukat. Vágjuk durvára, majd adjuk a szószhoz a leszűrt fehérbabbal együtt.

Keverjük egybe, ha szükséges, sózzuk, majd az egészet tegyük a sütőbe 15-20 percre.

Friss bagettel kínáljuk.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük