Selymes fehér babos, padlizsános krém: kenyérre kenve és zöldségek mellé is szuper
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
A mártogatósokból sosem lehet eleget csinálni. Ráadásul annyiféle kombinációja van, hogy szinte sosem lehet két egyformát készíteni.
A mártogatósok ideje a gyerekzsúrokkal egy időben jött el hozzánk. Először kétkedéssel nézegettük ezeket a különféle zöldségekből összeturmixolt krémeket, amelyeket bagettel vagy különféle nyers zöldségekkel lehetett enni. Aztán már nem is tudtuk elképzelni a bulikat nélküle.
A mártogatósokból léteznek tejtermék - általában sajtkrém - és kizárólag zöldség alapúak, amelyekhez csak egy kis zsiradékot - főként olívaolajat - kevernek. Ez a mártogatós az egyik kedvenc zöldségemből, padlizsánból készül, amelyet fehér bab tesz laktatóbbá.
Fehér babos, padlizsános krém
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 közepes darab padlizsán
- 1 doboz fehérbab-konzerv
- 6 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 marék apróra vágott petrezselyem
- 1 darab citrom leve
- 1 kávéskanál só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint pirospaprika
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 230 fokra.
Kockázzuk fel a padlizsánt, és tegyük egy sütőpapírral letakart tepsire. Kicsit kenjük meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Addig süssük, amíg a héja kicsit elválik a hústól. Hámozzuk meg, majd tegyük aprítógépbe. Adjuk hozzá a fehér babot, a fokhagymát, a petrezselymet és a citromlevet. Miközben a gép dolgozik, a maradék olívaolajat apránként öntsük a krémhez, és addig turmixoljuk, amíg egynemű nem lesz.
A krém nagyjából 4 napig áll el a hűtőben.
Fotó: Getty Images