Fűszeres, csípős csicseriborsó-ragu: felmelegít a hideg napokon
Minimális munkával készül ez a laktató, sűrű ragu, mégis valódi ízbomba a sok-sok fűszernek köszönhetően.
Húsmentesen és tejtermék nélkül is készíthetsz laktató és krémes fogást, ez a zöldségragu valódi ízbomba, és garantáltan nem leszel éhes utána. Az alapját fehérbab képezi, amely mellé gomba és krumpli is kerül, utóbbitól még tartalmasabb lesz a fogás.
Ha konzervbabbal dolgozol, viszonylag gyorsan összeállíthatod az ételt, és az előkészítéssel sem lesz sok gondod. Mivel a szósz sűrű, és nem olyan leveses, ne hagyd magára az ételt, néha keverd át, és a legalacsonyabb lángon, gyöngyözve főzd.
Növényi itallal és zsiradékkal is krémes lesz a fogás, úgyhogy vegánként és laktózérzékenyként is elkészítheted!
A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le. A gombát tisztítsuk meg, majd vágjuk szeletekre. A krumplikat pucoljuk meg, kockázzuk össze, tegyük hideg vízbe felhasználásig.
A vajat dobjuk egy lábasba, olvasszuk meg. Adjuk hozzá a vöröshagymát, dinszteljük kb. 5 percig, míg megpuhul. Ekkor dobjuk rá a gombát, szórjuk rá a fűszereket. Addig dinszteljük, míg a kiengedett folyadék elpárolog, elkezd pirulni. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát, 1 percig pirítsuk.
Szórjuk rá a lisztet, keverjük egybe. Adjuk hozzá a szójaszószt és a mustárt, majd egy keverés után fokozatosan önstük fel az alaplével. Várjuk meg, míg forrásnak indul, közben kevergessük. Adjuk hozzá a krumplit, majd gyöngyözve főzzük 15-20 percig, míg az megpuhul. Párszor keverjük át főzés közben, nehogy leégjen vagy leragadjon az alja.
A babkonzervet szűrjük le, öblítsük át, majd adjuk hozzá a raguhoz. Öntsük fel a növényi itallal, majd gyöngyözve főzzük még 15-20 percig, míg a zöldségek megpuhulnak és a szósz sűrűsödik. Időközönként keverjük át. Kóstoljuk meg, ízlés szerint sózzuk vagy mustárral ízesítsük.
Friss petrezselyemmel megszórva kínáljuk.
Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu