Fehérjedús zabkása minden jóval: ezzel tényleg délig tart a lendület

6
Nyomtatás
Zabkasa 1
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A zabkása egy univerzális reggeliopció, variációinak száma pedig végtelen. Ahhoz, hogy még finomabb és tartalmasabb energiaforrás legyen, elhoztuk a tökéletes receptet!

A zabpehely az egyik kedvenc alapanyagom, mert rengeteg édes (és persze sós) ételhez felhasználható. Amellett, hogy egyszerű és gyors elkészíteni, tele van lassan felszívódó szénhidrátokkal, amelyek segítenek a vércukor egyenletes szinten tartásában, azaz egy belőle készült reggeli vagy nasi után nem leszel rövidesen újra éhes.

Ezt a receptet úgy raktam össze, hogy a hasznos szénhidrátok mellett sok fehérje is jelen legyen. Erről a zabban található (egyébként sem kis) mennyiség mellett a mandulavaj gondoskodik. Ugyanakkor cukormentes, gluténmentes, és mivel növényi itallal készül, vegán is. Az édesítést pürésített banánnal és datolyával oldottam meg, feltétnek pedig idénygyümölcsöket választottam. Ezt természetesen kedvedre variálhatod, így sosem válik unalmassá ez a szuper reggeli.

Zabpehelyből a legjobb, ha a nagy szemű változatot választod, mert megfőzve sem válik szószos állagúvá, mint az apró szemű, hanem felismerhetőek maradnak a szemek, és kellemesebb lesz a kása textúrája.

Fehérjedús zabkása

Zabkasa

Hozzávalók 2 személyre

  • 5 db aszalt magozott datolya
  • 1 bögre nagy szemű zabpehely
  • 1 tk fahéj
  • 1 csipet
  • 1 ek chiamag
  • 2 bögre kókuszital
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 2 db banán
  • 2 ek mandulavaj
  • gyümölcsök, magok a díszítéshez
Recept idők

Elkészítés:

A datolyát áztassuk be forró vízbe, és hagyjuk 10 perc alatt megpuhulni.

Egy kisebb edényben keverjük össze a zabpelyhet, a sót, a fahéjat, a chiamagot, majd öntsük hozzá a növényi italt és a vaníliakivonatot. Forraljuk fel, és közepes hőfokon, folyamatos kevergetés mellett főzzük 5 percig. 

Adjuk hozzá a mandulavajat, a villával összenyomkodott banánt és datolyát, és alaposan keverjük őket a kásához. Fél perc után vegyük le a tűzről, és porciózzuk tálkákba.

Tetszés szerint díszítsük gyümölcsökkel, magvakkal, de önmagában is mesés reggeli lesz.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon