Zabpehellyel készült mennyei répatortagolyók: a sütőt sem kell bekapcsolnod hozzá
A répatortagolyók sütés nélkül készülnek, és úgy ízesíted őket, ahogy szeretnéd.
A zabpehely az egyik kedvenc alapanyagom, mert rengeteg édes (és persze sós) ételhez felhasználható. Amellett, hogy egyszerű és gyors elkészíteni, tele van lassan felszívódó szénhidrátokkal, amelyek segítenek a vércukor egyenletes szinten tartásában, azaz egy belőle készült reggeli vagy nasi után nem leszel rövidesen újra éhes.
Ezt a receptet úgy raktam össze, hogy a hasznos szénhidrátok mellett sok fehérje is jelen legyen. Erről a zabban található (egyébként sem kis) mennyiség mellett a mandulavaj gondoskodik. Ugyanakkor cukormentes, gluténmentes, és mivel növényi itallal készül, vegán is. Az édesítést pürésített banánnal és datolyával oldottam meg, feltétnek pedig idénygyümölcsöket választottam. Ezt természetesen kedvedre variálhatod, így sosem válik unalmassá ez a szuper reggeli.
Zabpehelyből a legjobb, ha a nagy szemű változatot választod, mert megfőzve sem válik szószos állagúvá, mint az apró szemű, hanem felismerhetőek maradnak a szemek, és kellemesebb lesz a kása textúrája.
A datolyát áztassuk be forró vízbe, és hagyjuk 10 perc alatt megpuhulni.
Egy kisebb edényben keverjük össze a zabpelyhet, a sót, a fahéjat, a chiamagot, majd öntsük hozzá a növényi italt és a vaníliakivonatot. Forraljuk fel, és közepes hőfokon, folyamatos kevergetés mellett főzzük 5 percig.
Adjuk hozzá a mandulavajat, a villával összenyomkodott banánt és datolyát, és alaposan keverjük őket a kásához. Fél perc után vegyük le a tűzről, és porciózzuk tálkákba.
Tetszés szerint díszítsük gyümölcsökkel, magvakkal, de önmagában is mesés reggeli lesz.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu