![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Tápláló, rost- és energiadús a zabpehely: így használhatod fel
![zpctover](https://kep.index.hu/1/0/4497/44977/449778/44977822_3430902_bacfbc226f4b227e4ff2496412e6e96d_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A zabpehely felhasználása rendkívül izgalmas, számos finomságba kerülhet, lehet az sütemény, müzli, kenyér, fasírt, és még levesben is elfér.
A zabpehely rendszeres fogyasztása jótékony hatással van a szervezetre, ezért érdemes beépíteni a mindennapi étrendbe.
Mi mindenre jó?
A zabpehely rengeteg ásványi anyagot, vitaminokat és antioxidánsokat tartalmaz. A gabona rostban, fehérjében gazdag, és vasforrásnak is kiváló. A glikémiás indexe alacsony, a felszívódás lassan történik, ezért sokáig teltségérzetet biztost, így diéta idején is ajánlott a fogyasztása. A zabpehely prebiotikumot is tartalmaz, ami jó hatással van a bélproblémákra. Mivel rostgazdag, ezért könnyen emészthető, jót tesz az anyagcserének.
A zabpelyhet érdemes alacsony zsírtartalmú étrenddel kombinálni, így a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását csökkentheted vele. A gabona remek szénhidrátforrás, növeli a teljesítményt, ezért sportolás előtt kifejezetten ajánlott a fogyasztása.
A zab gyulladáscsökkentő, külsőleg is lehet alkalmazni borogatás formájában. A kozmetikai ipar is előszeretettel használja a finomra őrölt zabot, bőrvédő és -ápoló, az ekcéma tüneteit enyhíti, csillapítja a viszketést.
Zabliszt
A boltok polcain zabpehelyliszt és zabliszt is található. A két alapanyag nem ugyanaz! A zabpehelyliszt gőzölt és kilapított zabpelyhek őrleménye, a zabliszt nyers zab őrlésével előállított termék. Utóbbi érdeme, hogy valamivel kevesebb kalóriát, szénhidrátot és zsírt tartalmaz.
Felhasználása
A leggyakrabban a reggeli müzlibe, kásába vagy turmixba kerül a gabona. Ha te is így szoktad fogyasztani, ezen a jó szokásodon ne változtass, de más finomságokba csempészve is kipróbálhatod. Például a reggeli rántottába keverve is nagyon finom.
A rostgazdag alapanyag sűrítésre is alkalmas, így hagyományos rántás vagy habarás is készülhet zabpehellyel. A levesek és főzelékek így sokkal egészségesebbek lesznek, és rosttartalmuk is nő az alapanyagnak köszönhetően.
![zct7](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4497/44978/449780/44978070_3184597decbaaf71a2b86c41cd86be0f_wm.jpg)
A zabpehely panírozásra is alkalmas, zöldségek és húsok bundáját dobhatod fel vele. A frissensültek sokkal ropogósabbak lesznek a zabpehelytől. A gabonából szokás kenyeret, kekszet és süteményt is készíteni, de akár még a fasírt masszájába is kerülhet belőle.
Kedvenc zabpelyhes receptjeink:
Vörös áfonyás-narancsos zabkeksz
Citromos-gyömbéres energiagolyó
Teljes kiőrlésű zabpelyhes kenyér
Fotó: Getty Images