Paradicsomos rakott padlizsán olasz módra
Finom padlizsán receptek

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Padlizsán és paradicsom szinte egész évben kapható már, az más kérdés, hogy milyen az ízük

Mi persze megértünk mindenkit, aki szezonon kívül is megkíván egy finom rakott padlizsánt, íme, a recept.

Kevés dolog van, amit jobban szeretek az olasz konyhánál. Talán a Rolling Stones. Na, de ne kalandozzunk el az olaszok egyik legközkedveltebb ételétől, a parmezános padlizsántól, ami kisebb módosításokkal az ország összes régiójában megtalálható. Az állítólag Szicíliából származó receptet északon kóstoltam már palacsintával megbolondítva, délen pedig kevés étcsokoládéval, főtt tojással, illetve rizzsel elkészítve is.

 

Mi azért maradjunk csak az alap verziónál, ami főként padlizsánból, paradicsomból és fokhagymából áll. Na meg az elmaradhatatlan parmezánból.

Parmezánban nincs kompromisszum!

Míg a padlizsánnak nagyjából egész évben padlizsáníze van, a friss paradicsomot pedig lehet télen helyettesíteni hámozott konzervvel (amit szezonban tettek el, ezért az íze is olyan), a parmezán nem ismer kompromisszumot. Lehet persze másféle sajttal helyettesíteni, de sajnos a végeredmény elég messze lesz a várttól. Egy biztos, ha parmezán van otthon, nagy baj már nem lehet. Eláll, tessék tartani a hűtőben!

Finom padlizsán

padlizsán

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 2 darab padlizsán
  • 0.5 darab vöröshagyma
  • 2 darab fokhagyma gerezd
  • 1.5 darab jó minőségű paradicsomkonzerv vagy 70 dkg paradicsom
  • 30 dekagramm mozzarella (nem pizzamozzarella!)
  • 10 dekagramm főtt sonka (opcionális)
  • 2 darab főtt tojás (opcionális)
  • 10 dekagramm parmezánsajt
  • 1 csésze olívaolaj
  • 1 csipet só, bors
  • 1 mililiter balzsamecet (opcionális)
  • 1 marék aszalt paradicsom (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

1. Vágjuk a padlizsánt hosszanti irányban 4-6 mm vastagságú szeletekre, sózzuk be, és tegyük félre 15-20 percre, hogy kiizzadja magát. A tojásokat tegyük fel főni. 2. Készítsük el a paradicsomszószt. Az apróra vágott fél vöröshagymát kevés olívaolajon pirítsuk le, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a paradicsomot. Csipetnyi cukorral, sóval és borssal ízesítsük, én tettem bele pár szelet apróra vágott aszalt paradicsomot is. Közepes lángon főzve kb. 15 perc alatt elkészül. Ha megvan, szórjuk bele az eltépkedett bazsalikomleveleket, azokkal is kavarjuk át. 3. A padlizsánról mossuk le a sót, és olajon süssük aranybarnára a vékony szeleteket. 4. Egy tepsi aljára kanalazzunk egy kis paradicsomszószt, majd tegyük rá az első réteg padlizsánt, a mozzarella- és a főtttojás-karikákat, a főtt sonkát, illetve hintsük meg bőven reszelt parmezánnal és bazsalikomlevelekkel. Az utolsó kettővel semmiképpen sem érdemes fukarkodni. Ebben a sorrendben addig rétegezzük, míg el nem fogynak az alapanyagok. A tetejét szórjuk meg parmezánnal, tetszés szerint kevés zsemlemorzsával is megbolondíthatjuk. 5. 180-200 fokos sütőben 20-25 percig süssük. 6. A melegen és langyosan is fogyasztható ételt pár csepp balzsamecettel meglocsolva, még több bazsalikommal tálaljuk. Ciabattával vagy anélkül is kiadós, és garantáltan gyorsan elfogy. Jól passzol mellé valami egyszerű zöldsaláta.
Ezt is szeretjük