
Paradicsomos rakott padlizsán olasz módra
Finom padlizsán receptek
Padlizsán és paradicsom szinte egész évben kapható már, az más kérdés, hogy milyen az ízük
Mi persze megértünk mindenkit, aki szezonon kívül is megkíván egy finom rakott padlizsánt, íme, a recept.
Kevés dolog van, amit jobban szeretek az olasz konyhánál. Talán a Rolling Stones. Na, de ne kalandozzunk el az olaszok egyik legközkedveltebb ételétől, a parmezános padlizsántól, ami kisebb módosításokkal az ország összes régiójában megtalálható. Az állítólag Szicíliából származó receptet északon kóstoltam már palacsintával megbolondítva, délen pedig kevés étcsokoládéval, főtt tojással, illetve rizzsel elkészítve is.
Mi azért maradjunk csak az alap verziónál, ami főként padlizsánból, paradicsomból és fokhagymából áll. Na meg az elmaradhatatlan parmezánból.
Parmezánban nincs kompromisszum!
Míg a padlizsánnak nagyjából egész évben padlizsáníze van, a friss paradicsomot pedig lehet télen helyettesíteni hámozott konzervvel (amit szezonban tettek el, ezért az íze is olyan), a parmezán nem ismer kompromisszumot. Lehet persze másféle sajttal helyettesíteni, de sajnos a végeredmény elég messze lesz a várttól. Egy biztos, ha parmezán van otthon, nagy baj már nem lehet. Eláll, tessék tartani a hűtőben!
Finom padlizsán

Hozzávalók 1 adaghoz
- 2 darab padlizsán
- 0.5 darab vöröshagyma
- 2 darab fokhagyma gerezd
- 1.5 darab jó minőségű paradicsomkonzerv vagy 70 dkg paradicsom
- 30 dekagramm mozzarella (nem pizzamozzarella!)
- 10 dekagramm főtt sonka (opcionális)
- 2 darab főtt tojás (opcionális)
- 10 dekagramm parmezánsajt
- 1 csésze olívaolaj
- 1 csipet só, bors
- 1 mililiter balzsamecet (opcionális)
- 1 marék aszalt paradicsom (opcionális)
Elkészítés:
Olvasd el ezt is!