15 perces édesburgonyaszósz: a legegyszerűbb tésztát is feldobja
Gyors, krémes, tápláló és annyira finom, hogy képtelenség abbahagyni: így készíts mennyei tésztaszószt édesburgonyából!
Negyedóra is elég ahhoz, hogy meleg ételt tegyél az asztalra, ez a krémes tésztaszósz semmi munkával és minimális idő alatt készül. A szósz lelke a fokhagyma és a parmezán, ez a kettő dominál benne, a tejszín pedig a selymességért felel.
Hogy igazán krémes legyen, egy kevés liszttel sűrítettük, de a tészta főzővizével bátran hígíthatod a szószt, ha szükségesnek érzed. Az alap só-bors fűszerezés bőven elég hozzá, de ha van otthon, a friss zöldfűszereket se spórold ki belőle, úgy még finomabb lesz!
A tésztát főzzük ki lobogó, sós vízben a csomagoláson írtak szerint. Akkor jó, mikor al dente.
Közben kezdjük el a szószt: a vajat olvasszuk meg egy szélesebb, mélyebb serpenyőben. Szórjuk rá a lisztet, keverjük egybe. Adjuk hozzá a reszelt fokhagymákat, majd fél perc után öntsük fel az alaplével/vízzel.
Keverjünk mindent egybe, majd fokozatosan öntsük fel a tejszínnel. Folyamatos kevergetés mellett főzzük 2-3 percig, míg besűrűsödik. Ekkor keverjük bele a reszelt parmezánt, sózzuk, borsozzuk, várjuk meg, míg a sajt elolvad.
Dobjuk a kész szószba a kifőtt tésztát, ha túl sűrűnek látjuk, egy kevés főzővizet is adjunk hozzá.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu