15 perces édesburgonyaszósz: a legegyszerűbb tésztát is feldobja

Edesburgonyaszosz-tesztahoz-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Gyors, krémes, tápláló és annyira finom, hogy képtelenség abbahagyni: így készíts mennyei tésztaszószt édesburgonyából!

Ha egyszerűen készülő és kényeztető tésztát ennél, akkor ezt a krémes szószt készítsd el mellé. Édesburgonya az alapja, amely puhára főve és lepürésítve kerül a tésztára. Előtte viszont olyan hozzávalók mennek bele, mint a krémes kesuvaj és a vitaminbomba sörélesztőpehely, így nemcsak finom, de tápláló is lesz az ebéded.

Ha magvaj helyett egész kesudiót használsz, akkor főzés előtt legalább egy órával áztasd forró vízbe. Így a magok kellőképpen megpuhulnak, és az édesburgonyával együtt krémesre tudod pürésíteni. Kesudió helyett növényi főzőkrémet vagy konzerves kókusztejet is használhatsz, abban az esetben viszont nem lesz annyira tartalmas az étel.

Édesburgonyaszósz tésztához

Edesburgonyaszosz-tesztahoz

Hozzávalók 4 személyre

  • 400 g száraztészta (hosszú metélt, spagetti)
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 500 g édesburgonya meghámozva, felkockázva
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 tk kurkuma
  • 1 tk
  • 0.25 tk bors
  • 400 ml zöldségalaplé
  • 100 g kesuvaj (vagy kesudió)
  • 3 ek sörélesztőpehely
  • 1 tk fokhagyma-granulátum
  • 2 ek citromlé
  • 1 csokor friss petrezselyem apróra vágva
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát és fokhagymát 2-3 perc alatt dinszteljük üvegesre az olívaolajon, majd keverjük hozzá az édesburgonyát, a pirospaprikát, a kurkumát, a sót és borsot, és öntsük fel az alaplével. Közepes hőfokon, fedő alatt főzzük 10-12 percig.

Közben forraljunk enyhén sós vizet, és főzzük ki benne a tésztát a csomagoláson leírtak szerint. Szűrjük le, és tegyük félre.

A megpuhult édesburgonyát tegyük turmixgépbe, adjuk hozzá a kesuvajat, a sörélesztőpelyhet, a fokhagyma-granulátumot és a citromlevet, és dolgozzuk krémesre. Öntsük a tésztára, adjuk hozzá a friss petrezselymet, és alapossan forgassuk össze. Azonnal fogyasszuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük