Sült csirkecomb gombával és krumplival körítve: a munka nagy részét a sütő végzi
Egyszerűen elkészíthető a fenséges tepsis lakoma, melyben a pirosra sült csirkecomb a körettel együtt kerül ki a sütőből.
Imádom az egyszerű recepteket, melyekkel nem lehet hibázni. A fokhagymás vajban sült csirkecomb pont ilyen, ráadásul olcsónak is mondható, hiszen nem kerül sok alapanyag a kosárba, ennek ellenére mesés étel.
Az egészben sült, gyönyörű aranybarna bőrű csirke titka a vaj, amelyet tetszőleges fűszerekkel egybekeverve kell a csibe bőre alá és a húsába masszírozni. Ezt a technikát a szárnyas alkatrészein is érdemes kipróbálni, nem csak egyben sült csirkén. Ha lehetőséged van rá, egész combokkal és friss fűszernövényekkel dolgozz. Ha pedig nem szeretnél fehérbort használni, akkor alaplével helyettesítsd.
A puha vajat keverjük össze a zúzott fokhagymával, sóval, borssal, kakukkfűvel és rozmaringgal. (Őrölt helyett friss fűszernövényeket is használhatsz.)
A megtisztított csirkecombok bőrét lazítsuk meg és a fűszeres vajból kenjünk alá, majd kívülről is masszírozzuk a húsba. Ezután a combokat helyezzük tepsire és öntsük alá a fehérbort.
A húst toljuk 180 fokos sütőbe, és 40-45 percig süssük. Félidőnél fordítsunk és locsoljuk meg az értékes, fűszeres, vajas lével a húst. Ezután emeljük a sütő hőfokát 200 fokra, és süssük még 5-10 percig, hogy szép aranybarna legyen. Ha a hús 45 perc sütés után szép aranybarna, akkor nem kell tovább sütni!
Az elkészült sültet a tepsiben összegyűlt zsiradékkal kínáljuk párolt zöldségekkel és rizzsel.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu