Csirkealaplé házilag, amelytől minden finomabb: a fagyasztóban 3 hónapig eláll

csalcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A finom ételek lelke az alaplé, melyet ételízesítő kockával helyettesíthetsz, de sokkal jobban jársz, ha nem próbálod meg pótolni a gazdag ízvilágú lét.

Rizottó, krémlevesek, mártások és még bőven lehetne sorolni azokat a fogásokat, melyekben mindig jut hely alaplének. Ez készülhet húsokból és zöldségekből is, vásárolhatsz hozzá friss alapanyagokat, de ha előretekintő vagy és kerülöd a pazarlást, akkor gyűjtsd össze a zöldségek héját, fagyaszd le őket, majd amikor kellő mennyiség összejött, állj neki az alaplégyártásnak.

Az elkészült alaplevet leszűrve, befőttesüvegben, hűtőben 1 hétig tárolhatod, fagyasztózacskóba vagy jégkockatartóba adagolva a mélyhűtőben 3 hónapig eláll. Ha igazán ízletesre szeretnéd, akkor a francia konyha kedvencét, a bouquet garnit se hagyd ki az alapléből!

Házi csirkealaplé

csalct

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 1 kg csirkefarhát
  • 2 darab sárgarépa
  • 1 darab hegyes erős paprika
  • 1 darab paradicsom
  • 1 darab vöröshagyma
  • 1 darab póréhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 szál szárzeller
  • 2 darab babérlevél
  • 2 ág kakukkfű
  • só ízlés szerint
  • 20 szem fekete bors (egész)
  • 2 l víz
Recept idők

Elkészítés:

Az összes megpucolt, összedarabolt hozzávalót tegyük egy nagy fazékba, majd öntsük rájuk a vizet, és alacsony láng felett főzzük 3-4 óráig. A főzés alatt a víz tetején keletkezett habot szedjük le. Ne nagyon sózzuk, az a jó, ha nem túl fűszeres.

Az elkészült levest szűrjük le, majd miután kihűlt, adagoljuk befőttesüvegbe vagy dobozba, majd tegyük a fagyasztóba.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük